Putin pozvao migrante u Rusiju

Ruska ekonomija, koju je ozbiljno pogodio virus korona i pad cijena nafte mogla bi se oporaviti zahvaljujući migrantima, rekao je u petak predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka sa radnom grupom za pripremu ustavnih amandmana.

„Rusija je zainteresovana za dolazak migranata, ali onih koji su potrebni državi. Ne govorim o starijim ljudima, već o mladim, obrazovanim, zdravim ljudima koji su spremni ili da se obrazuju i utiču na tržište rada, ili da odmah počnu da rade, sa potrebnim kvalifikacijama“, dodao je on.

Po njegovim rečima, u nekim državama je taj rad podignut na „vrlo visok, solidan, skoro naučni nivo“. I Rusija to treba da uradi, smatra Putin. Prije svega, država je zainteresovana za dolazak ljudi sa znanjem ruskog jezika i kulture.

„Što se tiče ekonomije, potpuno je jasno da nam sa razvojem ekonomije, već fale radnici. To postaje realan objektivan kočničar ekonomskog rasta u zemlji. To je jedan od ozbiljnih problema“, rekao je predsjednik.

Putin je naglasio da je više puta davao nalog Vladi da reši ovaj problem. Ipak, on je naglasio da Rusija mora da vodi računa da se dolaskom migranata ne naruši socijalna arhitektura, da se prava građana Rusije ne prekrše.

 

Izvor:(Sputnik)

 

 

Ostavite komentar: