Putin obavještajnim službama: Pozvao na oprez zbog aktivnosti stranih špijunskih agencija

20.12.2022. | 15:18

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin pozvao je ruske obavještajne službe da budu na oprezu i “čvrsto zaustave” aktivnosti stranih špijunskih agencija, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Kontraobavještajne agencije, uključujući i vojne, moraju pokazati maksimalnu spremnost i koncentraciju. Neophodno je čvrsto zaustaviti djelovanje stranih specijalnih službi i brzo identifikovati izdajnike, špijune i diverzante”, rekao je Putin u video obraćanje povodom obilježavanja Dana radnika bezbjednosnih agencija Ruske Federacije.

Hvaleći službenike za provođenje zakona kao “ljude, koji ne štede trud”, a ponekad i svoje živote, kako bi zaštitili svoju zemlju i narod, Putin je podvukao da globalni uslovi koji se “brzo mijenjaju” i nove prijetnje i izazovi “postavljaju visoke zahtjeve cijelom sistemu ruskih bezbjednosnih agencija”.

Stoga, dodao je, bezbjednosne agencije moraju “pojačati svoje napore u ključnim oblastima, koristeći svoj potencijal u potpunosti”.

Govoreći o regijama Ukrajine koje je Rusija anektirala ranije ove godine, ruski predsjednik je kazao da se vojska sada suočava s teškim zadacima, jer su uslovi “izuzetno komplikovani” u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju.

Putin je istakao da je borba protiv terorizma “jedan od ključnih prioriteta za sve bezbjednosne službe”, apelujući na osoblje da posebno vodi računa o zaštiti mjesta sa velikim brojem ljudi, strateških objekata i transportne i energetske infrastrukture.

Naglasio je da granična služba Federalne službe bezbjednosti (FSB) takođe mora pojačati svoje napore i brzo spriječiti bilo kakve pokušaje infiltriranja na ruske granice “koristeći postojeće kapacitete i alate, uključujući mobilne i jedinice za posebne zadatke”.

“Morate ostati fokusirani na tako važnu oblast kao što je suzbijanje ekstremizma. Borbeni nacionalizam koji poziva na nasilje i provokacije usmjerene na raspirivanje etničke mržnje direktna je prijetnja unutrašnjem jedinstvu našeg društva. Specijalne službe moraju odmah odgovoriti na takve pokušaje”, poručio je Putin.

Dan radnika bezbjednosnih agencija Ruske Federacije obilježava se 20. decembra, povodom osnivanja Sveruske vanredne komisije 1917. godine.