Putin nepoželjan: Pariz pozvao Moskvu na proslavu 80. godina Dana D

16.04.2024. | 17:27

Rusija je zvanično pozvana na proslavu 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji 6. juna 1944. godine, saopštili su organizatori.

“S obzirom na okolnosti, predsjednik Rusije Vladimir Putin nije pozvan. Ipak, Rusija je pozvana i biće predstavljena, kako bi se se odala počast važnosti učešća i žrtvovanja sovjetskog naroda, kao i njegovog doprinosa pobjedi 1945. godine”, poručili su iz kompanije “Oslobodilačka misija” koja je odgovorna za organizaciju.

Ranije je radio “Еvropa 1” prenio da Francuska planira da pozove Rusiju na proslavu.

Kako se navodi, ruska delegacija će učestvovati na ceremoniji u junu ako Moskva prihvati poziv Jelisejske palate.

“Uprkos tome što SSSR nije direktno učestvovao u iskrcavanju 6. juna 1944. godine, omogućio je to tako što je podnio najtežu žrtvu tokom Drugog svjetskog rata: oko 27 miliona sovjetskih građana je poginulo u borbi protiv Njemačke”, ističe se.

Ističe se da bi francuski predsjednik Еmanuel Makron mogao uskoro da saopšti tu odluku.

Krajem decembra prošle godine, Makron je priznao da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao da bude pozvan na proslavu 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji ako se situacija u Ukrajini promijeni.

Saveznička vojska je počela da se iskrcava na sjeveru Francuske, u Normandiji, 6. juna 1944. godine, otvorivši drugi front protiv nacističke vojske u Еvropi.