Putin: Bombardovanje Jugoslavije pokazalo da Zapad sve tumači u svoju korist

23.03.2024. | 22:09

Svetska premijera dokumentarnog filma “Beograd” biće održana u Ruskom domu 24. marta, tačno 25 godina nakon što su prve agresorske bombe pale na srpsko tlo.

Bombardovanje Jugoslavije je pokazalo da zapadni partneri sve izvrću i interpretiraju u svoju korist, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin u filmu Andreja Kondrašova “Beograd” čiji je dio emitovan na ruskoj televiziji Rusija 1.

“Znate kakve smo zaključke mogli da izvučemo? Naši zapadni partneri uvijek sve okreću i tumače u svoju korist”, rekao je Putin.

Kako je rekao ruski predsjednik, tokom događaja na Krimu 2014. godine razgovarao je sa jednim od svojih kolega koji mu je ukazao na činjenicu da su skoro sve zemlje NATO učestvovale u vojnoj akciji protiv Jugoslavije bez Rezolucije SB UN.

“Kako je to moguće? Znate koji je bi odgovor? ‘Pa tamo je osam godina bio građanski rat, ljudi su ginuli i moralo je da se stane tome na put’. Onda idite u Savjet bezbjednosti dobijte dozvolu i preduzmite nešto. Ne, uradili su ovako”, naglasio je ruski predsjednik Rusije.

Poslije toga, 2014. godine u Ukrajini je takođe počeo građanski rat i vojne operacije protiv pobunjenika u Donbasu koji su pružali otpor, naveo je Putin. I to je trajalo osam godina, zaključio je on.

Svjetska premijera dokumentarnog filma “Beograd” biće održana u Ruskom domu 24. marta, tačno 25 godina nakon što su prve agresorske bombe pale na srpsko tlo.

Film će istog dana biti emitovan i na ruskoj državnoj televiziji Rusija 1.

U filmu učestvuju očevici i političari, posmatrači i neposredni učesnici tih tragičnih događaja. Film prikazuje njihov odnos prema bombardovanju Srbije koji se desio pre tačno dve i po decenije.

Prvi put nakon pobjede na predsjedničkim izborima za film govori predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

U filmu učestvuju i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov i drugi.