Pucao sebi u grudi i aktivirao prsluk sa eksplozivom: Lider Boko Harama je mrtav?

Lider Boko Harama, nigerijske podružnice radikalnih islamista, Abubakar Šekau je mrtav, objavila je ova grupa, koja se smatra odgovornom za smrt nekoliko desetina hiljada ljudi.

Nigerijske vlasti su, prethodno, u tri navrata objavljivale da je Šekau mrtav. Smrt Abubakara Šekaua potvrđena je dvije sedmice pošto su nigerijske tajne službe objavile da se lider Boko Harama ubio da ne bi pao u ruke rivalima iz Islamske države.

Iako su i Islamska država i nigerijske vlasti tvrdile da je Šekau mrtav, posmatrači su bili jako oprezni s obzirom da je šef islamista prethodno u tri navrata proglašavan mrtvim.

Lider Boko Harama se, kako navode mediji u Nigeriji, ubio da ne bi pao u ruke rivalima iz Islamske države, koji su sa pedesetak vozila upali u njegov štab na sjeverozapadu Nigerije.

Vijest su nigerijskim medijima potvrdili i zvaničnici tajne službe, navodeći da je Šekau pucao sebi u grudi i aktivirao prsluk sa eksplozivom.

Nigerijski “Dejli post” tvrdi da su vlasti te države obaviještene o smrti lidera Boko Harama, ali zvaničnici nisu mogli da saopšte više detalja o tom događaju. Istovremeno, Stejt department je saopštio da Islamska država ne može da dobije nagradu od sedam miliona dolara, koju je Vašington obećao za hvatanje lidera Boko Harama.

Abubakar Šekau je na čelu Boko Harama od 2009. godine, kada je ubijen njegov prethodnik Muhamed Jusuf.

Ostavite komentar: