Protasevič priznao: Učestvovao sam u organizaciji nereda u Minsku

24.05.2021. | 22:24

Bjeloruski bloger Roman Protasevič, priveden juče na aerodromu u Minsku, priznao je učešće u organizaciji nereda u glavnom gradu Bjelorusije.

– Priznajem učešće u organizaciji masovnih nereda u Minsku – rekao je on.

Protasovič je osnivač Telegram kanala “Neksta” koji se u Bjelorusiji smatra ekstremističkim.

– Juče me je privela policija na aerodromu ‘Minsk’. Sada sam u Istražnom zatvoru u Minsku. Mogu da izjavim da nemam nikakve probleme sa zdravljem, sa srcem ili bilo kojim drugom organom, a odnos policajaca prema meni je maksimalno korektan i po zakonu“, rekao je Protasevič u video-prilogu prikazanom na TV “Bjelorusija 1”.

On je dodao da sarađuje u istrazi.

Avion kompanije “Rajan er”, koji je letio iz Atine za Viljnus, prinudno je sletio 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mjesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Bjelorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju, prenose “Novosti.rs“.

Bjeloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Bjelorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, letio ovim avionom i da je priveden prilikom provjere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umiješanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. NjEmu prijeti kazna do 15 godina zatvora.

Praksa prinudnog slijetanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsjednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsjednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.