Pronađen neobičan objekat uz razneseni gasovod Sjeverni tok: Kremlj traži istragu

Danska energetska agencija pozvala je kompaniju Nord Stream 2 AG sa sjedištem u Švajcarskoj da učestvuje u operaciji izvlačenja nepoznatog predmeta pronađenog pored oštećenog gasovoda Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru.

Danske vlasti su rekle da predmet ne predstavlja neposrednu bezbjednosnu opasnost, ali su ga odlučile izvući uz pomoć nacionalnih vojnih snaga.

Agencija čeka odgovor od Nord Streama 2, koji vodi jedan od dva ruska gasovoda oštećena u eksplozijama prošlog septembra, na zahtjev da pomogne identifikovati objekat.

“Bloomberg” javlja da bi mogla biti riječ o dimnoj plutači, uređaju za slanje signala u slučaju opasnosti.

Kremlj: Odmah identifikujte objekat

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je “od ključne važnosti” identifikovati objekat koji je otkriven pored mjesta eksplozije.

“Kritično je važno utvrditi o kakvom se objektu radi, je li povezan s ovim terorističkim činom – očigledno jeste – i nastaviti ovu istragu”, rekao je Peskov tokom dnevnog razgovora s novinarima.

“Istraga mora biti transparentna”, dodao je.

Peskov je rekao da Kremlj na otkriće gleda kao na pozitivnu vijest.

Američki zvaničnici: Sjeverni tok raznijela je ukrajinska grupa

Podsjetimo, novi obavještajni podaci, u koje su imali uvid američki zvaničnici prije dvije sedmice, pokazuju da je proukrajinska grupa izvela napad na gasovode Sjevernog toka prošle godine, što je korak prema utvrđivanju odgovornosti za čin sabotaže koji je mjesecima zbunjivao istražioce sa obje strane Atlantika, piše “New York Times”, a prenosi “Index.hr“.

Američki funkcioneri rekli su da nemaju dokaza da su predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ili njegovi visoki zvaničnici bili uključeni u operaciju ni da su počinioci djelovali prema uputstvima bilo kojeg funkcionera ukrajinske vlade.

Napad na gasovode koji Rusiju povezuju sa zapadnom Evropom podstaknuo je javne špekulacije o tome ko je kriv, od Moskve i Kijeva do Londona i Vašingtona, i ostao je jedan od najvećih neriješenih misterija rata u Ukrajini.

Ukrajina se godinama protivila projektu, nazivajući ga prijetnjom nacionalnoj bezbjednosti jer bi Rusiji omogućio lakšu prodaju gasa Evropi.

Zvaničnici ukrajinske vlade i vojne obavještajne službe kažu da nisu imali nikakvu ulogu u napadu i da ne znaju ko ga je izveo.

Američki funkcioneri rekli su da postoji mnogo toga što ne znaju o počiniocima i njihovoj povezanosti.

Pregled novoprikupljenih obavještajnih podataka sugeriše da su počinioci protivnici ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali ne navode se članovi grupe, kao ni ko je platio operaciju i upravljao.

Zapad ranije za Sjeverni tok krivio Rusiju

Američki funkcioneri odbili su otkriti detalje obavještajnih podataka i kako su dobijeni. Rekli su da nema čvrstih zaključaka, ostavljajući otvorenom mogućnost da je operaciju možda tajno provela grupa izvršilaca koja je zapravo radila za ukrajinsku vladu ili njene bezbjednosne službe.

Neke početne američke i evropske spekulacije bile su usredsređene na moguću krivicu Rusije, posebno s obzirom na njenu moć u podmorskim operacijama, iako nije jasno kakvu bi motivaciju Kremlj imao u sabotiranju gasovoda s obzirom na to da su oni bili važan izvor prihoda i sredstvo za Moskvu da izvrši uticaj na Evropu.

Prema jednoj procjeni, troškovi popravka gasovoda kreću se oko 500 miliona dolara. Američki zvaničnici kažu da nisu pronašli nikakve dokaze o umiješanosti ruske vlade u napad.

Ostavite komentar: