Prognoze iz Bionteka: Pandemija pod kontrolom do kraja ljeta

Ugur Sahin, osnivač kompanije BionTeh koja je u saradnji sa Fajzerom razvila vakcinu protiv korona virusa, istakao je da vjeruje da će većina evropskih država i SAD uspjeti da stave virus pod kontrolu do kraja ljeta.

mnogim evropskim državama i SAD-u nam do kraja ljeta više neće biti potrebna opšta zatvaranja istakao je za novine “Welt am Sonntag”.

– Dolaziće do izbijanja virusa, ali ona će biti pozadinski šum. Biće mutacija, ali nas neće plašiti – dodao je Sahin, prenosi Super žena.

On se osvrnuo i na činjenicu da su vlade država Evropske unije na meti kritika zbog problema u nabavci vakcina i sporog vakcinisanja. On ističe da je riječ o privremenim poteškoćama, kao i da vjeruje da je do kraja septembra moguće vakcinisati 70 odsto Nijemaca.

Podsjetimo, do sada je u Njemačkoj bar jednu dozu vakcine primilo 9 odsto stanovništva, dok je u Velikoj Britaniji čak preko 50 odsto stanovništva dobilo prvu dozu.

– Pogrešnim potezom rizikujemo da ovaj treći talas virusa postane trajan. Imamo sredstvo: ručnu kočnicu. Ono se mora strogo primeniti svuda u Njemačkoj –  rekao je premijer Bavarske Markus Soder, a u svjetlu mogućnosti zaustavljanja postepenog ublažavanja mjera protiv korona virusa.

 

Ostavite komentar: