Procurili tajni detalji: Kako je Velika Britanija nadmudrila EU?

Britanske vlasti tajno su dozvolile korišćenje britanskog lanca snabdijevanja cjepivom AstraZeneke za Australiju.

Zauzvrat su dobili milione doza cjepiva iste kompanije iz Indije, objavio je britanski Telegraf, a prenosi Jutarnji list.

Više izvora listu je potvrdilo da je AstraZeneka – britansko-švedska farmaceutska kompanija – dobila mogućnost korišćenja vlastitih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju najmanje 717.000 doza cjepiva namijenjenih Australiji. Najmanje dvije isporuke obavljene su u februaru i martu, u razdoblju kada je Brisel počeo da uvodi strože kontrole proizvođača vakcina i tražio da Velika Britanija prerasporedi dio svojih zaliha kako bi se nadoknadio manjak doza AstraZeneke u EU, koja je tada bila suočena s ogromnim kašnjenjima AstraZeneke u isporuci dogovorenih količina.

Britanska je vlada iznova odbacivala takve zahtjeve, a kompanija je tvrdila kako u ugovoru koji su potpisali s Britancima stoji klauzula koja ih onemogućava da cjepivo proizvedeno u Velikoj Britaniji distribuiraju dalje. Istovremeno je Brisel insistirao da u ugovorima EU s AstraZenecom izričito stoji da u Uniju moraju pristizati doze proizvedene i u britanskim pogonima.

Uprkos tome, otkrivaju novinari Telegrafa, AstraZeneka je dobila tajno odobrenje britanskih vlasti da cjepivo umjesto u EU izveze u Australiju. U zamjenu za tu “uslugu”, Britanci su dobili pristup oko deset miliona doza cjepiva koje je proizveo indijski Serum Institute, najveći svjetski proizvođač cjepiva koji proizvodi velike količine doza za AstraZeneku.

List objašnjava kako je Velika Britanija ovakvu situaciju smatrala idealnim rješenjem jer se kompanija obvezala nadoknaditi bilo koji eventualni manjak vakcina, a Australija, koja je jedan od najvećih britanskih saveznika, dobija potrebno cjepivo. Velika Britanija od AstraZeneke je naručila oko 100 miliona doza, a u martu je u zemlju stiglo oko pet miliona doza iz Indije. No, upitno je hoće li se snabdijevanje cjepivom iz Indije nastaviti s obzirom na to da ta država proživljava velike probleme sa zarazom te bilježi više od 400.000 novozaraženih dnevno.

Telegraf ističe kako nije poznato je li Australija jedina svjetska država koja je profitirala iz ovakve vrste dogovora s Velikom Britanijom, a obje države odbijaju da zvanično komentarišu priču pod izgovorom da se radi o “vrlo osjetljivoj temi”. Ipak, premijer Boris Džonson potvrdio je da će Velika Britanija biti spremna da podijeli svoje viškove sa Kovax-om, sistemom koji pomaže siromašnijim zemljama koje ne mogu sebi da priušte pristup dostatnim zalihama cjepiva.

Velika Britanija dosad je naručila oko 517 miliona doza cjepiva različitih proizvođača, što je više nego dovoljno za cjelokupnu populaciju. Međutim, vjerovatno je da će praksa tajnih dogovora s Australjom razbjesniti Evropsku komisiju, koja je nedavno podnijela tužbu protiv AstraZenece zbog kašnjenja s isporukom cjepiva, što je kršenje potpisanog ugovora. Kompanija to demantuje tvrdeći da u ugovoru stoji kako će se firma “dobro potruditi” da ispuni zahtjeve.

Advokati Evropske unije u srijedu su ponovili svoje zahtjeve tražeći da AstraZeneka počne da izvozi cjepivo proizvedeno u Velikoj Britaniji širom Evrope. Dok oni tvrde kako se kompanija mora pokoriti i izvršavati svoje obaveze, AstraZeneka tvrdi kako nema formalnih obaveza da to učini.

Telegraf ističe kako su prvi detalji tajnog dogovora s Australijom u javnost isplivali još 8. aprila, kada je o dolasku doza iz Velike Britanije izvijestio australijski “Sidnej Morning Herald”. Prva pošiljka došla je vazdušnim putem 28. februara , a nakon tih 300.000 doza stigao je i ostatak avionom Emiratesa.

Podsjećaju kako je do isporuke došlo nedjeljama nakon što je Evropska komisija usvojila propise koji ograničavaju izvoz cjepiva proizvedenog u EU, a druga pošiljka stigla je nakon što je EU službeno blokirao AstraZeneku i njen zahtjev da isporuči 250.000 doza cjepiva iz Italije Australiji.

AstraZeneka odbila je da komentariše sve navode. Portparol britanske vlade rekao je, pak, da je proizvodnja cjepiva jedan od najvažnijih međunarodnih poduhvata te da je Velika Britanija ponosna što može u njemu da učestvuje.

“Detalji bilo kojeg ugovora između nacionalnih vlada i AstraZeneke su poslovna tajna”, pojasnio je.

Ostavite komentar: