Problemi za Trampa: Odbijen zahtjev za imunitet u slučaju predsjedničkih izbora 2020.

02.12.2023. | 17:38

Bivši američki predsjednik Donald Tramp nema imunitet od krivičnih optužbi za odluke koje je donio dok je bio u Bijeloj kući, presudila je sudija Tanja Čatkan, odbivši Trampov zahtjev da se slučaj odbaci.

Specijalni tužilac Džek Smit optužio je bivšeg predsjednika da je nezakonito pokušao da poništi izborni poraz 2020. godine, piše Rojters.

“Bez obzira na imunitet koji trenutni predsjednik ima, Sjedinjene Države imaju samo jednog glavnokomandujućeg u određeno vrijeme, a predsjednička pozicija ne daje doživotnu propusnicu za izbjegavanje zatvora”, zapisala je Čatkan u svojoj presudi.

Kako je Tramp prvi aktuelni ili bivši predsjednik koji se suočava s krivičnim optužbama, odluka sudije potvrđuje da predsjednik SAD može biti optužen za zločine kao svaki drugi građanin.

Sudija je odbacila Trampov argument da optužbe krše pravo slobode govora garantovane Prvim amandmanom Ustava SAD.

Tramp, koji se izjasnio da nije kriv, može se naći ispred porote u martu slijedeće godine, ali suđenje će vjerovatno biti odloženo budući da bivši prvi čovjek SAD ima pravo žalbe, navela je agencija.

Advokati Donalda Trampa tvrde da imunitet, koji predsjednik Sjedinjenih Država ima za civilne tužbe, treba da bude proširen da pruži zaštitu od krivičnih optužbi.

Tužioci, s druge strane, navode da bi to stavilo predsjednika u viši položaj od drugih građana, što je u suprotnosti s Ustavom.

Oznake: Donald Tramp