Problemi u Parizu! Vodi se prava bitka sa sjenicama u gradskom prevozu i bioskopima

Francusko Ministarstvo saobraćaja i Gradska uprava Pariza pokrenuli su pravu bitku protiv stjenica koje su se od nedavno pojavile u velikom broju u javnom gradskom prevozu i u bioskopima.

Stjenice su viđene u metrou u Parizu i aerodromu Šarl de Gol, a zgađeni putnici objavljuju video snimke sa stjenicama na društvenim mrežama.

Ministar saobraćaja Klemon Bone rekao da će se sastati sa predstavnicima gradskog prevoza naredne sedmice “kako bi ih obavijestio o kontramjerama i o načinima da se zaštite putnici”.

Stjenice, koje su pedesetih godina prošlog vijeka skoro nestale, posljednjih decenija se sve pojavljuju, vjeruje se zbog gušće naseljenosti i masovnog prevoza putnika.

One se najčešće gnijezde ili borave u krevetu ili posteljini, ali se kriju i u odjeći i prtljagu. One noću izlaze da piju krv ljudima čime se hrane.

Vjeruje se da je jedna desetina svih domaćinstava u Francuskoj imala probleme sa stjenicama u proteklih nekoliko godina, objavila je agencija za javno zdravlje Anses.

Za iskorjenjivanje ovih insekata obično je potrebna operacija kontrole štetočina koja košta oko 900 stotina evra i koja se često mora ponoviti.

Francuski zdravstveni zvaničnici kažu da su stjenice sada problem javnog zdravlja.

“To je preskupo, tako da ljudi ne tretiraju svoj stan, a kada je njihov stan infestiran onda je infestiran i drugi stan i tako dalje”, rekao je zamjenik gradonačelnika Pariza Emanuel Gregoar.

Gradska skupština Pariza pozvala je 28. septembra predsjednika Emanuela Makrona da pomogne u borbi protiv ovog problema tako što će izraditi hitni akcioni plan dok se Francuska priprema za domaćina Olimpijskih igara 2024.

Gregoar je juče objavio svoju namjeru da infestaciju stjenica uključi u polise kućnog osiguranja.

Francuska nacionalna zdravstvena agencija preporučila je građanima da provjere svoje hotelske krevete kada putuju i da budu oprezni pri unosu polovnog namještaja dušeka u svoje domove.

On je dodao da kada se stjenice pronađu u kući, zahvaćene sobe moraju se brzo tretirati.

Ujedi stjenica ostavljaju crvene tragove na površini kože, plikove ili veliki osip na koži i mogu izazvati intenzivan svrab ili alergijske reakcije. Takođe često izazivaju psihički stres, probleme sa spavanjem, anksioznost i depresiju.

Pojava insekata, koji mogu narasti do oko sedam milimetara dužine, nije povezana sa nivoom higijene pojedinca, navodi AFP.

Ostavite komentar: