Proba prošla uspješno: Prvi test balističke rakete ispaljen iz podmornice

Južna Koreja je uspješno izvršila probno ispaljivanje balističke rakete iz podmornice, javila je danas agencija Jonhap, čime je ova zemlja postala prva bez nuklearnog naoružanja koja je razvila ovakvu sposobnost.

Nova podmornica “Dosan An Čang Ho” uspješno je lansirala projektil prošle sedmice dok je bila pod vodom, nakon što su slični testovi izvršeni sa potopljene platforme, navodi se u agencijskom izvještaju.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da ne može da potvrdi detalje o sposobnostima pojedinačnih vojnih jedinica iz bezbjednosnih razloga.

Agencija za razvoj odbrane nije imala komentar na ove informacije i uputila je novinare na Ministarstvo odbrane

Ministarstvo je prošle sedmice objavilo nacrt budžeta za period od 2022. do 2026. godine u kojem poziva na razvoj novih raketa “sa značajno povećanom destruktivnom snagom”.

Balističke projektile prethodno je razvilo sedam zemalja: SAD, Rusija, Kina, Britanija, Francuska, Indija i Sjeverna Koreja. Sve ove zemlje imaju i arsenale atomskog naoružanja, koje se obično koristi za opremanje raketa ove vrste.

Jonhap navodi da je konvencionalno naoružani projektil Južne Koreje dobio šifrovano ime “hjunmu 4-4” i vjeruje se da je to varijanta balističkog projektila “hjunmu-2B”, sa dometom od oko 500 kilometara.

Ostavite komentar: