Prizori koji tjeraju suze na oči! Djecu bombe istjerale iz kuća, kriju se u rupama u šumi

Iz Mjanmara, u kojem od februara traju protesti protiv vojne hunte, a koji se često završavaju nasilnim sukobima između vojske i demonstranata, dolaze šokantne slike na kojima se vide kako se djeca od nasilja kriju u rupama u šumi.

Na fotografijama se vidi kako se djeca, uključujući i jednu bebu, kriju u rupama u šumi nakon što su ih bombe istjerale iz njihovih sela zbog porasta nasilja u zemlji. Fotografije su nastale tokom vikenda u distriktu Pupun u blizini granice sa Tajlandom.

Uznemirujuće fotografije objavio je AFP. Djeca su navodno pobjegla od vazdušnih napada vojske na njihova sela, ali su ih tajlandski vojnici vratili sa granice na stranu Mjanmara, prenosi News.com.au.

Nakon što su izbili sukobi između naoružane etničke grupe Karen National Union (KNU) i vojske, djeca su iskopala skloništa u šumama. KNU je zaposjeo vojnu bazu u istočnoj državi Karen, ubivši 10 vojnih oficira.

Hunta je uzvratila vazdušnim napadima, a KNU kaže da je raseljeno oko 12.000 ljudi. Oko 2.780 civila pobjeglo je preko granice, ali je vlada Tajlanda rekla da je većina vraćena u Mjanmar.

Djeca sve više postaju meta smrtonosnih napada sigurnosnih snaga u Mjanmaru, koji više od dva mjeseca potresa nasilje od kada je vojska preuzela vlast. Najmanje 43 djece ubijeno je do sada od strane naoružanih snaga, saopštila je grupa za zaštitu prava “Save the Children”.

Ostavite komentar: