Priveden na Sardiniji: Vođu katalonskih separatista uhvatili na aerodromu

Vođa katalonskih separatista Karles Puđdemon u četvrtak je uhvatila italijanska policija na Sardiniji, navodi se u saopštenju njegove kancelarije, a prenosi Rojtres.

Španija je za pobunu i pomoć u organizaciji referenduma o nezavisnosti 2017. koji su španski sudovi ocijenili nezakonitim, optužila Puđdemona, bivšeg katalonskog predsjednika.

U mart je Evropski parlament oduzeo Puđdemonu imunitet koji je uživao kao član od 2019. Od tada Puđdemon živi u samonametnutom egzilu u Belgiji.

Njegova kancelarija kaže kako je Puđdemon u četvrtak poslijepodne otputovao u Alghero iz Brisela kako bi učestvovao na međunarodnoj izložbi Adifolk te se sastao s regionalnim čelnikom Sardinije i njenim ombudsmanom.

“Kad je stigao u vazdučnu luku Alghero, zaustavila ga jei italijanska granična policija. Sutra će se pojaviti pred sudijama apelacijskog suda u Sasariju, a koji će odlučiti hoće li ga pustiti ili izručiti”, navodi se u saopštenju kancelarije.

Njegov advokat Gonzalo Boje potvrdio je na tviteru da je Puđdemon u pritvoru, dodavši da je uhvaćen na temelju evropskog naloga za hapšenje od 14. oktobra 2019. godine, koji je prema “pravnom imperativu – kako je naveo Evropski sud pravde – obustavljen”.

Puđdemon je bio predmetom europskog  naloga za hapšenje koji je izdala Španija koja traži njegovo izručenje zbog njegove uloge u pokušaju nezavisnosti.

Referendum je doveo do najveće političke krize u Španiji u posljednjih nekoliko decenija, a nakon toga je katalonski parlament, u oktobru 2017. godine, jednostrano proglasio nezavisnost, što je potaknulo središnju vladu da nametne izvršnu vlast iz Madrida, a vlasti su počele sa hapšenjem separatističkih čelnika.

Ostavite komentar: