“Primarni model”: Kakve su šanse da Tramp ponovo bude izabran za lidera Amerike

09.07.2020. | 15:54

Američki profesor Helmut Norpot, koji je pogodio pet od šest zadnjih pobjednika na izborima za Bijelu kuću, tvrdi da Donald Tramp ima 91 odsto šansi da ponovo bude izabran za predsjednika SAD.

On se poziva na “primarni model”, koji kao parametre uzima sasvim druge faktore od anketa na kojima, za sada, vodi Džo Bajden, kao kandidat demokrata.

Ovaj model je, ističe Norpot za Foks njuz, dao tačne pobjednike u 25 izbornih ciklusa od ukupno 27. Model je zakazao samo u dva slučaja – kada je Džon Kenedi pobijedio 1960. te 2000. godine kada je reizabran Džordž Buš mlađi.

Norpot ističe da je Bajden u mnogo slabijoj poziciji od Trampa, jer je mnogo manje aktivan u kampanji. On ukazuje da je entuzijazam birača takođe veoma važan faktor, a tu je Tramp u prednosti.
Model na koji se poziva Norpot omogućio mu je da prije izbora 2016, uprkos anketama koje su favorizovale Hilari Klinton, najavi pobjedu Donalda Trampa.

Istovremeno, neke oficijelne ankete sada daju prednost Bajdenu od 8,7 procenata. Predsjednički izbori u SAD biće održani 4. novembra ove godine.