Prijetnje predsjednika Azerbejdžana: Naša vojska će ići do kraja

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev izjavio je danas da će njegove trupe “ići do kraja” ukoliko pregovori ne rezultiraju pristankom jermenskih snaga da se povuku iz Nagorno-Karabaha i sedam okolnih regiona.

Alijev je, govoreći tokom sastanka sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom u azerbejdžanskoj prijestonici Bakuu, rekao da Jermenija “nema osnova” da traži rusku vojnu pomoć u sukobu.

Nova granatiranja prijavile su danas i snage Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha. Broj žrtava u najgorim borbama u regionu u više od 25 godina već je premašio 1.000 i vjerovatno je mnogo veći.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, ali je naseljen i njim upravljaju Jermeni.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan zatražio je od Rusije da definiše obim podrške koju bi Jerevan mogao očekivati od Moskve.

Kao odgovor, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da će pružiti “svu potrebnu pomoć” ukoliko sukob pređe na “teritoriju Jermenije”.

Alijev je rekao da želi riješiti sukob pregovorima koji će rezultirati povlačenjem jermenskih snaga.

“U suprotnom”, rekao je on, “nastavićemo na bilo koji način da obnovimo svoj teritorijalni integritet i ići ćemo do kraja”.

Vojska Nagorno-Karabaha, koju kontrolišu Jermeni, saopštila je da su mete granatiranja bili grad Martuni, selo Karin Tak i grad Šuši, samo 15 kilometara najvećeg grada Stepanakerta.

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je drugi militant iz Sirije zarobljen na ratištu. Azerbejdžan je ranije negirao prisustvo stranih boraca.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove vojne jedinice u Tovuzu, Gadabaju i Gubadliju tokom noći bile mete granatiranja. Današnje borbe koncentrisane su u mjestima Aghdere, Aghdam, Gubadli i Kodžavend.

Vojska Nagorno-Karabaha saopštila je da je 1.166 njenih vojnika ubijeno od 27. septembra, a kancelarija ombudsmana za ljudska prava Nagorno-Karabaha saopštila je da je poginulo 45 civila.

Azerbejdžan, koji ne otkriva svoje vojne žrtve, saopštio je da je ubijen 91 civil.

Ostavite komentar: