Prijetnja Evropi i cijelom svijetu: I Kina se zabrinula zbog daljeg širenja NATO-a

Ulazak Švedske i Finske u NATO direktno ugrožava bezbjednost Rusije i ne doprinosi deeskalaciji napetosti u Evropi, ocjenjuju kineski eksperti. Ne čudi zabrinutost Kine jer širenje Alijanse na sjever dodatno ugrožava bezbjednost Evrope, ali i svijeta, slažu se ruski vojni stručnjaci.

Ukoliko ove dvije zemlje uđu u Alijansu to će još više pojačati osećanje nezaštićenosti Rusije i izazvati odgovarajuće kontramere, što će opet pogoršati stanje bezbjednosti u Evropi, upozorava Sinhuanet u komentaru objavljenom na engleskom zvaničnom vojnom portalu Kine „Čajna militari“.

Upozoravajući da širenje NATO sužava strateški prostor Rusije, u komentaru se ističe da Alijansa doliva ulje na vatru eskalacije ukrajinskog sukoba a da zapadni političari koriste krizu u Ukrajini za slabljenje Rusije.

I kineski „Global tajms“ smatra da širenje Alijanse na sjever rizikuje da pretvori Evropu u novo bure baruta, ističući da ako članica NATO postane Finska koja sa Rusijom ima granicu dugu 1340 kilometara to će biti opasna eskalacija neposredno na pragu Rusije.

Kineski stručnjak Džou Bo, nekadašnji šef Centra za međunarodnu saradnju u pitanjima bezbjednosti pri Ministarstvu odbrane Kine, objašnjava da ulazak Finske u Alijansu stvara opasnost za Sankt Peterburg i poništava nenuklearni status Baltika, prenosi “Sputnik”.

I Kina zabrinuta

Ruske eksperte ne iznenađuje zabrinutost Kine zbog najavljenog širenja NATO na sjever jer, kako kažu, i tamo su svjesni da NATO želi da na svaki način zavlada svetom, za šta su mu glavna prepreka Rusija i Kina.
Vojni ekspert Aleksej Leonkov objašnjava da je pojava dvije nove članice Alijanse izuzetno opasna za Rusiju.

„NATO blok dobija dodatnih 16 vojnih baza koje se nalaze na teritoriji Švedske i Finske. U te baze se mogu smjestiti sredstva za napad“, ističe on, objašnjavajući da to mogu biti i raketni sistemi, kao i kompleks bombarderske avijacije koja može nositi oružje za masovno uništenje.

Leonkov kaže da ako Švedska i Finska postanu članice Alijanse, na njihovoj teritoriji će se pojaviti i sistemi protivraketne odbrane, kao i sistemi PVO. „Višestruko će se povećati broj vojnika Alijanse u blizini ruske granice, a sama granica bloka NATO će se povećati za više od hiljadu kilometara “, objašnjava ekspert

Kako je tekao put Švedske i Finske ka NATO

Leonkov podseća da priča o ulasku Švedske i Finske u NATO traje još od devedesetih godina kada su ove dvije zemlje ušle u program Partnerstvo za mir. „Zahvaljujući ovom programu, SAD su uspjele u potpunosti da promjene vojno rukovodstvo u ovim zemljama, kao i da dovedu na vlast političare koji smatraju da bezbjednost njihovih zemalja koje imaju neutralan status zavisi samo od NATO bloka“, konstatuje on.

Stručnjak napominje da je NATO sada na putu reformi u skladu sa koncepcijom koju je predstavio Jens Stoltenberg 2020.godine. „Koncepcija je nazvana „NATO 2030“. Prema njoj, uticaj Alijanse treba da se proširi ne samo na evropski kontinet, već širom svijeta. Ovim NATO postaje vojna sila koju će kolektivni Zapad koristiti po svom nahođenju“, napominje Leonkov.

Žele da zavladaju svijetom

Jasno je, kaže, da je glavni cilj NATO slabljenje Rusije o čemu je govorio i šef Pentagona Lojd Ostin dok su neki senatori otvoreno poručivali da je cilj i smjena rukovodstva Rusije, kao i da neće voditi pregovore sa ruskom državom, nego samo sa nekom novom vladom koja bi bila lojalna SAD.
Prema mišljenju vojnog eksperta Konstantina Blohina, NATO želi da na svaki način zavlada svetom, ali su mu glavna prepreka Rusija i Kina.

„Za njih je prije svega glavna prepreka Rusija. Ruska država je predstavljala problem za Hitlera, Napoleona, kao i za cijelu američku političku klasu od 1945. do danas. Mi smo za njih globalni politički problem. Njihov san je raspad Rusije“, primećuje ovaj stručnjak.

Rusi neće sjediti skrštenih ruku

Blohin istovremeno upozorava da ako se na teritoriji Švedske i Finske pojave vojni objekti koji predstavljaju prijetnju Rusiji, ruska država će morati da reaguje. „Ako na teritiriji ovih zemalja budu raspoređene rakete srednjeg i kraćeg dometa ili neka druga vrsta neprijateljske infrastrukture, Rusija će morati da reaguje“, kaže stručnjak.

Leonkov dodaje da će Rusija morati da preispita sredstva odbrane i bezbjednost Sjevernog morskog puta a da će se u slučaju da dođe do napada na Rusiju među glavnim metama ruskih oružanih snaga naći vojna infrastruktura ovih zemalja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ulazak Švedske i Finske u Alijansu bezuslovno predstavlja prijetnju po Rusiju, kao i da širenje i približavanje NATO granicama ruskoj državi ne čini evroazijski kontinent stabilnijim i bezbjednijim. „Više puta smo rekli da širenje NATO i približavanje vojne infrastrukture Alijanse našim granicama ne čini svijet, a što je još važnije, naš evroazijski kontinet stabilnim i bezbjednijim. U to nema sumnje“, izjavio je Peskov.

Zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski izjavio je da će Rusija biti primorana da preduzme određene vojne korake ukoliko ove dvije zemlje uđu u NATO. „NATO je za nas neprijateljski blok. To znači da Finska i Švedska odjednom od neutralnih zemalja postaju protivnici. Decenijama su živjeli normalno sa nama, kao dobre komšije. I odjednom su odlučili da postanu dio veoma neprijateljskog bloka. Na njima je da odluče. Ali, naravno, mi ćemo biti primorani da preduzmemo određene vojne korake“, upozorio je Poljanski.

 

 

Ostavite komentar: