Priča koja vraća vjeru u ljude: Nosio nepokretnu prijateljicu do najvišeg vrha Grčke VIDEO, FOTO

Da iskreno prijateljstvo ali i snaga ljudske volje ne poznaju granice, dokazuje primjer 22-godišnjakinje s invaliditetom koja je osvojila Olimp, najviši i po mnogima najljepši vrh u Grčkoj – na leđima svog prijatelja.

“Osjećaji su bili snažni”, priča Toisou, studentica biologije i ljubitelj ekstremnih sportova. Dodala je da je bila srećna i dirnuta.

“Na kraju, osjećaji su bili najintenzivniji kada smo se spustili i shvatili šta smo napravili”, dodala je. Ovo dvoje osvajača Olimpa dolaze iz grada Drama, na sjeveru Grčke, a upoznali su se tek mjesec dana prije poduhvata preko zajedničkog prijatelja.

Gianakou, ultramaratonac koji je učestvovao na utrkama od Arktika do pustinjskih predjela, okupio je tim za podršku s koji ih je pratio većim dijelom ove avanture.

“Postojale su mnoge poteškoće. Bio je to prvi ovakav projekat i morali smo okupiti jednu brojnu ekipu”, objašnjava, dodavši kako je nosio Tisiou u specijalno dizajniranom ruksaku. Najveći dio puta, ali i finalni uspon do vrha prošli su samo njih dvoje.

“Ali najteži dio puta je bio onaj psihološki. Jedan čovjek je preminuo tamo samo dan ranije”, kazao je mladić.

Događaj je privukao pažnju mnogih pa i premijera Grčke, Kiriakosa Mitsotakisa, koji im je čestitao putem videa.
Uspon na Olimp, planinu u Antičkoj Grčkoj poznatu kao sjedište bogova, nije za kukavice. Njegovi vrhovi nose nadimak Zeusovo prijestolje, a oni koji se vrate sa osvajanja ove planine pripovijedaju o strmim nagibima i skliskim stijenama, prenosi N1.

Ostavite komentar: