Preživjeli 40 dana u džungli! Rođaci u borbi za starateljstvo nad četvoro djece

13.06.2023. | 18:19

Došlo je do borbe za starateljstvo između rođaka četvoro djece starosjedilaca u Kolumbiji, koja su preživjela avionsku nesreću i 40 dana opstajala sama u amazonskoj prašumi.

Braća i sestre, starosti od jedne do 13 godina, ostali su u bolnici u ponedjeljak, a za to vrijeme će kolumbijska agencija za zaštitu djece treba da intervjuše članove porodice kako bi utvrdila ko treba da brine o njima nakon što im je majka umrla u bolnici, a otac dvoje od njih optužen je za nasilje u porodici, prenio je “Gardijan”. Astrid Kaseres, šef kolumbijskog instituta za porodično blagostanje, rekla je da je djeci dodeljena pomoćnica na zahtjev njihovih baka i djeda po majci, koji se bore za starateljstvo sa ocem dvoje najmlađih.

Dodala je da će istražiti situaciju i navela da agencija nije isključila da su oni i njihova majka možda doživjeli porodično zlostavljanje.

“U ovom trenutku je najvažnije zdravlje djece, koje nije samo fizičko već i emocionalno”, rekla je ona.

Djeca su 1. maja putovala sa svojom majkom iz amazonskog sela Ararakuara u grad San Hoze del Gvavijare, kada se na jednomotornom elisnom avionu pokvario motor.

Letjelica je nedugo kasnije pala sa radara i počela je potraga za troje odraslih i četvoro djece koji su bili u njemu.

Više od mjesec dana deca su preživjela jedući brašno i sjemenke manioke, kao i voće koje su pronalazili u prašumi, što im je bilo poznato kao pripadnicima domorodne grupe Huitoto.