Prevezen do zatvora Lefortovo u petak: Umro ruski naučnik optužen za špijunažu

Jedan od vodećih ruskih naučnika umro je manje od dva dana nakon što je izvučen iz bolničkog kreveta i zatvoren pod optužbom za izdaju.

Dr Dmitrij Kolker (54) prevezen je avionom od Novosibirska, gdje je podučavao kvantnu fiziku i matematiku, do ozloglašenog zatvora Lefortovo u Moskvi u petak. Nakon 48 sati vodeći naučnik za lasere je umro, objavila je njegova porodica, prenio je Dejli mejl.

List navodi da je dr Kolker bio pod nadzorom državne bezbjednosne službe FSB, na čelu koje je nekad bio aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin. Porodica naučnika optužila je FSB za “torturu” i zlostavljanje Kolkerovih ljudskih prava time što su ga izvukli iz “samrtničke postelje”. Kolker je imao rak pankreasa u terminalnoj, četvrtoj fazi, prenosi Blic.

FSB tvrdi da su imali medicinsko ovlašćenje da ga izvuku iz bolničkog kreveta i zatvore u okviru velike špijunske istrage. Naučnik je optužen da je vodio prokineski špijunski prsten zajedno sa profesorom Anatolijem Maslovim (75), profesorom za hipersonične tehnologije. Maslov ostaje u Lefortovu, zatvoru koji je postao poznat tokom Staljinove velike čistke političkih protivnika, biznismena i naučnika.

– Putin svuda vidi špijune – rekao je akademik koji je znao Kolkera, prenio je Dejli mejl.

– Vrhunski naučnici su zvanično bivali podstaknuti da sarađuju sa glavnim stranim partnerima i to su i radili. A sada se optužuju za špijunažu – dodao je on.

Kolker je bio šef laboratorije za kvantne optičke tehnologije Novosibirskog državnog univerziteta. Smatrao se svetskim stručnjakom za lasere, a prethodno je sarađivao sa Laboratorijom Ruterford

Eplton u Oksfordu. Bio je previše bolestan za hemioterapiju kad je zatvoren.

– Naša porodica prolazi kroz potpuni pakao. Naš otac ne može da premine okružen članovima svoje porodice – rekla je njegova kćerka Alina Mironova nakon što je Kolker uhapšen krajem juna.

Kolkerov sin Maksim je rekao da je njegov otac bio u Kini radi predavanja. Ali, kako je istakao, svo vrijeme je u njegovoj pratnji bio FSB agent koji je odobravao svaku riječ sa njegovog predavanja. Porodica je snažno porekla da je Kolker prenosio državne tajne o laserima Kini.

Ostavite komentar: