Pretjerali u korona strahu! Sud roditeljima oduzeo djecu, a ovo je razlog

Sud u Švedskoj oduzeo je roditeljima troje djece jer su ih mjesecima držali izolovanim zbog straha od korona virusa, piše Thelocal.se.

Roditelji djeci nisu dopustili da izlaze napolje, a na vrata kuće su prikovali drvene daske, djecu su zatvorili u njihove sobe gdje su im donosili hranu, prenosi B92.

Djeci starosti od 10 do 17 godina roditelji u periodu od marta do jula nisu dopustili da izlaze van iz svog doma u gradu Jonkopingu.

Sud je stoga odlučio da djecu izdvoji iz porodice koja potiče iz jedne druge zemlje. Prema dostupnim informacijama, roditelji ne pričaju dobro švedski, a zemlja iz koje dolaze je imala mnogo strože restriktivne mjere.

Roditelji su sudu rekli da su se plašili koronavirusa te da nisu imali namjeru da naude ili zanemare djecu. Porekli su da su djeca bila prisilno zatvorena te su rekli da su mogla izaći napolje i družiti se s prijateljima ako su željeli. Dodali su Ii da su im omogućili nastavak školovanja od kuće.

Sud je rekao da nema razloga da ne vjeruje najstarijem djetetu koje je ispričalo kako su na vrata prikovali daske te da su im roditelji zabranili da idu van ili u školu. U presudi takođe stoji da su roditelji već od ranije poznati socijalnim službama te da su u više navrata socijalne službe ispitivale situaciju u toj porodici.

“Istraga je pokazala kako je izolacija negativno uticala na djecu te da je postojao značajan rizik da bi mogla naštetiti njihovom zdravlju ili razvoju. Nezavisno do razloga za izolaciju, potrebe djece nisu uzete u obzir”, stoji u presudi.

Podsjećanja radi, za razliku od većine zemalja Švedska nije preduzela stroge restriktivne mjere već je svoje napore u suzbijanju korona virusa zasnivala na pozivanju ljudi da slede preporuke o održavanju fizičke udaljenosti, radu od kuće i ličnoj higijeni. Osim toga, u Švedskoj nije dozvoljeno obrazovanje od kuće te je do sada već nekoliko roditelja upozoreno da će biti kažnjeni ako nastave djecu školovati od kuće ako nisu bolesna, piše B92.

Ostavite komentar: