Premijerka potvrdila: Italija napušta najveću globalnu kinesku stratešku inicijativu

08.12.2023. | 10:43

Italija, jedina zemlja G7 koja se pridružila vodećoj kineskoj inicijativi Pojas i put, napustiće globalni infrastrukturni program kada joj ugovor istekne sljedeće godine.

Premijerka Italije Đorđa Meloni, time je ispunila obećanje u izbornoj kampanji kada je govorila da je sporazum koji je prethodna vlada potpisala s Kinom 2019. godine donio malo koristi za italijansku ekonomiju. Meloni je međutim naglasila da bi Rim mogao održavati dobre veze s Pekingom izvan programa, piše CNN.

Potez Italije dolazi u trenutku kada je EU krenula u kampanju da smanji izloženost svojih lanaca nabavke iz Kine i odbrani svoje kritične tehnologije nakon što je blok 2019. proglasio Peking “sistemskim rivalom”.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova zauzelo je odmjeren stav odgovarajući na pitanje o italijanskom povlačenju tokom redovnog brifinga za novinare u četvrtak, ukazujući na, kako su istakli, ogromnu privlačnost i globalni utjecaj učestvovanja u “Pojasu i putu”.

“Kina se čvrsto protivi pokušajima da se ocrni i sabotira saradnja ‘Pojas i put’ ili podstakne blokada i podjele”, rekao je Vang Venbin, portparol Ministartva, ne misleći direktno na Italiju.

Vijest o povlačenju Rima stigla je kada je delegacija najviših zvaničnika EU stigla u Peking na prvi samit EU-Kina u posljednje četiri godine.

Kineski lideri taj samit vide kao ključnu priliku za izglađivanje odnosa s Evropom, koju Peking i dalje vidi kao ključnu potencijalnu protivtežu u svojoj konkurenciji sa SAD-om.

“Ne bismo trebali gledati jedni na druge kao na rivale samo zato što su naši sistemi različiti, smanjivati saradnju jer postoji konkurencija ili se upuštati u konfrontaciju jer postoje nesuglasice”, rekao je Ši u prisustvu zvanica, prema zvaničnom saopštenju Kine.

Iako se činilo da samit nije učinio malo za rješavanje ključnih pitanja, Ursula Fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, je rekla da se vidi da se obje strane slažu da je zajedničkom interesu da imaju uravnotežene trgovinske odnose. EU će, kako je rekla, tražiti “konkretan napredak nakon ovih razgovora”, navodi se u saopštenju bloka nakon sastanka.

Oznake: Italija, Meloni, Sporazum