Prekid vatre između Izraela i Hamasa stupio na snagu

21.05.2021. | 07:48

Prekid vatre između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas stupio je na snagu rano jutros, čime je okončano 11 dana bombardovanja u kojem je poginulo više od 240 ljudi, uglavnom u Gazi.

Palestinci su izašli na ulice Gaze ubrzo nakon početka primirja, a jedan zvaničnik Hamasa upozorio je da su njegove ruke “na obaraču”, prenio je Bi-Bi-Si.

Prekid vatre stupio je na snagu u 2.00 časa iza ponoći po lokalnom vremenu. I Izrael i Hamas su proglasili pobjedu u ovom sukobu.

Rojters prenosi da su se u zoru automobili sa palestinskim zastavama oglašavali sirenama u naselju Šeik DŽarah u Istočnom Jerusalimu.

Američki predsjednik DŽozef Bajden rekao je da je prekid vatre donio “istinsku priliku” za napredak.

Egipat je saopštio da će poslati dvije delegacije da nadgledaju provođenje prekida vatre.

Juče je Izrael izvršio više od 100 vazdušnih udara na Hamasovu infrastrukturu na sjeveru Gaze, a ta grupa uzvratila je raketnom vatrom.

U Gazi su poginule 232 osobe, uključujući više od 100 žena i djece, navodi se u podacima lokalnog Ministarstva zdravlja, koje je pod kontrolom Hamasa. Izrael je saopštio da je najmanje 150 militanata među poginulima u Gazi. Hamas ne objavljuje podatke o svojim žrtvama.

U Izraelu je poginulo 12 ljudi, uključujući dvoje djece, saopštila je medicinska služba. Izrael navodi da su militanti ispalili oko 4.000 raketa na teritoriju ove zemlje.