Predsjednik SAD u problemu: Bajden nije ispunio očekivanja birača

Džo Bajden nije uspio da konsoliduje svoju politiku niti je u SAD došlo do promjena koje je najvaljivao, pa njegova popularnost stalno pada, a nedavna anketa Univerziteta Kvinipek (Quinnipiac) pokazala je da ga podržava samo 33 odsto građana.

Suočenom sa problemom širenja virusa korona, sa sve više podijeljenom Amerikom i vjerovatnim porazom od republikanaca na parlamentarnim izborima u novembru te gubitkom kontrole nad Kongresom, izgleda da je sreća 79. američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu – okrenula leđa.

Sa većinom od samo jednoga glasa u Senatu i jedva nešto više u Zastupničkom domu, njegov veliki plan infrastrukturnih i socijalnih izdavanja, nazvan “Bild Bek Beter”, postao je mrtvo slovo na papiru – navode agencije.

Pod upitnikom je i zakonski paket o glasačkim pravima koji smatra potrebnim da bi “spasio američku demokratiju”.

Bajden nije uspio da se pomiri sa desnicom niti da zadovolji stranačku ljevicu kod demokrata.

Opada mu podrška u SAD, skoro u kontinuitetu.

Jednako loše stoji i u inostranstvu. Iako se nekim stranim čelnicima sviđa da SAD ne vodi Donald Tramp, ponižavajuće povlačenje američkih vojnih snaga iz Avganistana bio je jak udarac na međunarodnu sliku Bajdena.

Sve to dovelo je do “gorkog buđenja” u odnosu na dane kada je Bijela kuća odisala idealizmom i kada se govorilo da će Bajden biti poput svog heroja Frenklina Ruzvelta, koji je vodio Ameriku kroz Veliku depresiju 30-ih godina prošlog vijeka.

“Mnogi su očekivali da će Bajden, s obzirom na svoje iskustvo i poznavanje odnosa u Vašingtonu, postići da država opet funkcionše”, navodi Lara Braun, direktor Fakulteta za politički menadžment pri Univerzitetu “Džordž Vašington”, a prenosi AFP.

Još uvijek je moguć scenario u kojem Bajden izlazi kao pobjednik, ali za tako nešto potrebno je ispuniti mnoge uslove.

Potrebno je da se pandemija “ispuše”, ekonomija stabilizuje, inflacija popusti i da Bajdenove demokrate uspiju na vrijeme da preokrenu zakonodavne poraze i spremni dočekaju parlamentarne izbore.

Ove godine je, međutim, vjerovatniji nastavak unutarstranačkih borbi u Demokratskoj stranci te pobjeda republikanaca na izborima u novembru kada bi mogli osvojiti jedan ili oba doma parlamenta.

U tom slučaju, povećali bi se izgledi da se Donald Tramp okuša na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Ostavite komentar: