Pravda je spora, ali dostižna! Kako je kućna pomoćnica pobijedila milionera na sudu VIDEO

Slučaj Parti Lijani pokrenuo je brojna pitanja o nejednakosti i pravdi u Singapuru, a mnogi se se pitali kako je uopšte moguće da je bila proglašena krivom.

Jednog je dana njegova porodica optužila kućnu pomoćnicu za krađu. Prijavili su je policiji i pokrenuli sudski postupak koji je pokrenuo veliko zanimanje javnosti zbog optužbi za ukradene luksuzne torbice, DVD uređaj i odjeću.

Ovog je meseca Parti Lijani konačno oslobođena.

“Drago mi je da sam napokon slobodna. Za ovo sam se borila četiri godine”, rekla je novinarima. No njen je slučaj pokrenuo brojna pitanja o nejednakosti i pravdi u Singapuru, a mnogi se se pitali kako je uopšte moguće da je bila proglašena krivom, piše BBC.

“Ljut si jer sam odbila da čistim tvoj toalet”, rekla mu je. Imala je samo dva sata da se spakuje, a porodica je poslala njene stvari u Indoneziju. Otišla je kući istoga dana.Dok se pakovala, zaprijetila je da će singapurskim vlastima reći i za kršenje propisa o radu te da su od nje tražili i da čisti Karlovu kuću. Porodica Liev je odlučila da provjeri sve njene spakovane kutije te su utvrdili da su u njima pronašli predmete koji pripadaju njima.

Nije ni znala da je prijavljena policiji

Prijavili su je policiji, a ona je za to saznala tek pet sedmica kasnije kad je u Singapur došla da potraži novi posao. Uhapšena je čim je sletjela u Singapur. Dok je trajala istraga, ona nije mogla da radi pa je bila smještena u skloništu za migrante.

Optužena je za krađu raznih predmeta: čak 115 komada odjeće, luksuznih torbica, DVD uređaja i skupocijenog sata. Zajedno je vrijednost navodno ukradenih predmeta bila oko 34.000 dolara. Tokom suđenja je tvrdila da su ti predmeti bili u njenom vlasništvu ili da ih nije ona stavila u svoje kutije.

Prošle godine je proglašena krivom i osuđena na dvije godine i dva mjeseca zatvora. Na tu se presudu žalila, a slučaj se povlačio po sudu do septembra ove godine, kada ju je singapurski sud napokon oslobodio.

Sudija je zaključio da je porodica imala “neprimjeren motiv” kad je podnijela prijavu protiv nje, a bilo je problema i s načinom na koji su policija, pa čak i tužioci i druge sudije vodili taj slučaj, prenosi Jutarnji.hr.

Sudija je imao razloga vjerovati da je porodica podnijela prijavu protiv kućne pomoćnice kako bi je spriječili da ona prijavi njih zbog nelegalnog traženja da čisti i drugu kuću u koju se preselio njihov sin. Sudija je zaključio i da je nekoliko predmeta koje je Parti navodno ukrala, već bilo oštećeno ili pokvareno, te da ona nije imala razloga da ih, kao takve, ukrade. Na primjer, DVD uređaj koji je porodica već spremila za bacanje jer više nije radio.

Tužioci su kasnije priznali da su znali da uređaj ne radi, ali da to nisu istakli kao dokaz tokom suđenja.

Sudija je takođe doveo u pitanje vjerodostojnost svjedočenja Karla Lieva, koji ju je optužio za krađu ružičastog noža koji je on navodno kupio u Velikoj Britaniji i donio u Singapur 2002. godine. Međutim, kasnije je priznao da zbog dizajna taj nož nije mogao biti proizveden u Britaniji prije 2002. Tvrdio je i da je veliki dio odjeće koju je ona spakovala, zapravo njegova. Kad su ga na sudu upitali kako to da je ženska odjeća njegova, rekao je da voli da se oblači u žensko, ali sud mu to nije povjerovao.

Policija nije došla na lice mjesta odmah, nego tek pet sedmica nakon prijave. Nisu ni ponudili prevodioca koji govori indonezijski, već su joj dali prevodioca koji govori malajski, a optužena taj jezik ne poznaje.

Mnogi u javnosti su ovaj slučaj percipirali kao primjer bogate elite koja maltretira siromašne i bespomoćne. Iako je na kraju pravda ipak pobijedila, ovaj je slučaj uzburkao javnost i njihovo povjerenje u pravedan i nepristrasan sistem.

Gospođi Parti je na kraju dozvoljeno da ostane u Singapuru kako bi se borila za sebe u tom slučaju, a sve zahvaljujući pomoći nevladine organizacije i njenog advokata koji joj rad nije naplatio.

“Bila je to bitka Davida protiv Golijata, i David je na kraju pobijedio”, rekao je advokat. Na kraju će se sada oslobođena Parti vratiti kući u Indoneziju, a svojim bivšim poslodavcima – oprašta.

“Želim im samo poručiti da ovakvo nešto ne naprave i drugim radnicima”, rekla je.Ostavite komentar: