Pozvani Putin i Zelenski: Ministri spoljnih poslova G20 stižu danas na Bali, šta se očekuje od sastanka?

Ministri spoljnih poslova Grupe 20 (G20) dolaze danas na Bali, u Indoneziji, zbog razgovora na kojima će dominirati sukob u Ukrajini, uprkos dnevnom redu koji je usredsređen na globalnu saradnju i prehrambenu i energetsku bezbjednost, prenosi AP.

Sastanak ministara 19 najrazvijenijih zemalja svijeta, zajedno sa Evropskom unijom, biće održan u petak, a kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji i najviši ruski diplomata Sergej Lavrov svratili su prije dolaska u Indoneziju u više azijskih prestonica, prikupljajući podršku i jačajući svoje veze u regionu uoči pregovora.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastoje da kazne ruskog predsjednika Vladimira Putina na što je moguće više načina zbog napada na Ukrajinu, uključujući prijetnju bojkotom samita lidera G-20 na Baliju koji je planiran za novembar, ako Putin bude prisustvovao tom skupu.

Zbog toga je, kao ovogodišnji predsjedavajući G-20, Indonezija primorana da igra konstruktivniju ulogu na međunarodnoj sceni, umesto da se ponaša samo kao „organizator događaja“, navodi AP.

Ova zemlja nastoji da ostane neutralna u vezi sa sukobom u Ukrajini, a predsjednik Džoko Vidodo je bio prvi azijski lider koji je posjetio zaraćene zemlje.

Ukrajina nije članica G-20, ali Vidodo je pozvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na novembarski samit zajedno sa Putinom, nadajući se da će to umiriti sve strane i spriječiti svako ometanje dnevnog reda foruma.

Zelenski je saopštio da neće prisustvovati ako se rat nastavi i odlučio je da prati diskusije putem video linka.

Vidodo je navodno iznio na marginama nedavnog samita Grupe sedam (G7) u Nemačkoj, da ni Putin takođe neće doći, a Moskva je saopštila da konačna odluka još nije donijeta, navodi AP.

Taj očigledan kompromis mogao bi biti stavljen na probu kada se ministri inostranih poslova G-20 okupe sutra u dobro čuvanom turističkom odmaralištu Nusa Dua na Baliju kako bi postavili temelje za 17. samit lidera.

Napetosti između Vašingtona i Pekinga su takođe prisutne uoči samita, Kina je u srijedu dodatno zaoštrila retoriku sa SAD i NATO, samo nekoliko dana prije nego što bi američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji trebalo da se sastanu na Baliju.

Vašington se “pridržava međunarodnog prava samo onako koliko smatra da mu odgovara”, saopštio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan novinarima u Pekingu.

Ključni cilj razgovora na ministarskom samitu u Indoneziji treba da bude traženje načina za poboljšanje bezbjednosti hrane u vrijeme kada sukob u Ukrajini ograničio svjetska tržišta, podižući naglo cijene mesa, mliječnih proizvoda, žitarica, šećera i jestivog ulja.

Rusija i Ukrajina čine trećinu svjetskog izvoza pšenice, a sama Ukrajina uzgaja dovoljno žita da prehrani 400 miliona ljudi, dok zbog blokada Moskve Kijev može da izveze samo 2 miliona tona mjesečno, 60 odsto manje nego inače, navodi AP.

Milioni tona ukrajinskog žita se nalaze u silosima i čekaju da budu otpremljeni kroz bezbjedne koridore u Crnom moru.

Ukrajina je takođe jedan od najvećih svjetskih izvoznika kukuruza i suncokretovog ulja, ali je sukob zaustavio veći dio tog prometa.

Takvi poremećaji ugrožavaju snabdijevanje hranom za mnoge zemlje u razvoju, posebno u Africi.

Indonežanski ministar spoljnih poslova Retno Marsudi rekao je novinarima da je važno postići nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine i izvoza hrane i đubriva iz Rusije kako bi se okončale nestašice i smanjile cijene.

Na marginama samita G20, američki državni sekretar Blinken bi trebalo da se sastane sa Vangom, glavnim izaslanikom Pekinga.

Sastanak će biti najnoviji kontakt na visokom nivou između američkih i kineskih zvaničnika, nakon što je Vašington doveo u pitanje stav Kine vezano za sukob u Ukrajini, navodi AP.

Dvije strane bi takođe mogle da razgovaraju o mogućem ukidanju američkih carina na uvoz iz Kine od strane administracije predsjednika Džozefa Bajdena, koja nastoji da se izbori sa rastućom inflacijom.

Dok je na Baliju, ruski ministar spoljnih poslova Lavrov bi trebalo da na marginama samita G-20 održi bilateralne sastanke sa kolegama iz drugih zemalja, uključujući Kinu, Meksiko, Južnu Afriku i Brazil.

On planira konsultacije sa pozvanim liderima međunarodnih organizacija, saopštila je ruska ambasada u Džakarti.

Članice G-20 čine oko 80 odsto svjetske industrijske proizvodnje, dvije trećine svjetske populacije i oko tri četvrtine globalne trgovine, navodi AP.

Ostavite komentar: