Potresne priče! Oni su preležali korona virus, ali se i dalje bore za svaki udisaj

Oni su se zarazili korona virusom prije nekoliko mjeseci i preživjeli ga, ali i dalje su zaglavljeni kod kuće, bore se za svaki udisaj.

Kako se korona virus širio Sjedinjenim Državama tokom sedam mjeseci, zarazivši najmanje sedam miliona ljudi, neki od njih osjećaju ozbiljne, iscrpljujuće posljedice, koji traju daleko duže od nekoliko dana ili sedmica. Njihovi slučajevi, koje medicinska zajednica još uvijek slabo razumije, mogu igrati značajnu ulogu u oblikovanju sposobnosti zemlje da se oporavi od pandemije.

Prema nekim procjenama, čak će svaki treći pacijent s Covidom-19 razviti simptome koji traju dugo. Simptomi imaju širok raspon – od prodorne boli u prsima i goleme iscrpljenosti do ubrzanoga rada srca.

U ovoj se grupi nalaze mladi i inače zdravi ljudi. Jedna od teorija je da pretjerani odgovor imunosnog sistema igra ulogu. Neki su nesposobni za rad. Mnogima će možda trebati dugotrajna medicinska njega. Ipak, mnogi kažu da je njihov najveći izazov natjerati druge ljude da im jednostavno – povjeruju.

U intervjuima za Njujork Tajms, ljudi koji se bore s dugotrajnim posljedicama dugo nakon što su pokupili koronavirus opisali su svoja iskustva, prenosi Azra. Ovo su samo neke od priča.

Bivša sportistkinja sada ne može ništa

Karla Monteroso (39) iz Los Anđelesa vodi organizaciju koja se zalaže za prava crnaca i latinoamerikanaca u tehnologiji, ali od marta ne može raditi puno radno vrijeme. Nije se mogla testirati otprilike mjesec dana nakon što se prvi put razboljela, a tek nedavno je razvila antitijela na koronavirus.

“Prije ovoga bila sam dizačica tegova, kajakašica, planinarka. Trenutno ne mogu raditi ništa fizički, a da sebi ne naštetim. To je kao da vam je neko prepolovio bateriju i udvostručio vrijeme punjenja. Moram se psihički pripremiti za tuširanje. Prvih nekoliko mjeseci nisam vjerovala. Je li ovo u mojoj glavi? Kada sam prije nekoliko sedmica dobila pozitivan test na antitijela, jecala sam otprilike sat vremena. Bilo je kao, na papiru je, zapisano je da mi se to dogodilo. Prije toga sjedite tamo i neprestano ispitujete vlastito tijelo, a niko vam iz medicinske zajednice ne vjeruje”, iskrena je Karla.

Bila je uvjerena da neće preživjeti

Kendis Tejlor (38) radila je na odjelu za naplatu u bolnici u Atlanti kada se u martu testirala na virus. Opisala je dugoročne simptome korona virusa i pogoršanje prethodnoga stanja hronične bolesti.

“Imam bolove u prsima svaki dan od marta. Razvila sam unutrašnju drhtavicu. Dobivam vrtoglavice. Imam tahikardiju. Sitni krvni ugrušci. Pucketanje u ušima. Izgubila sam glas. Ima dana kada ne izgovorim nijednu riječ. Stalno sam se pitala kada će ovo prestati. Nisam mogla ležati ravno. Morala sam spavati u naslonjaču više od dva i po mjeseca. U jednom sam trenutku razmišljala o pisanju oporuke. Mislila sam da neću uspjeti.

Nisam mogla raditi. Moj se posao sastoji od govora između osam i 12 sati. S obzirom na to da sam promukla, ne mogu razgovarati ni 15 minuta. Od svoga poslodavca nisam primila platu od maja. Invaliditet mi je odbijen. Niko mi ne vjeruje. Ne vjeruju meni i hiljadama nas koji imamo ove simptome još dugo nakon početne zaraze”, govori.

Ostavite komentar: