Potrebno vrijeme za izradu potvrde o vakcinaciji

Evropska unija /EU/ želi da razvije potvrdu o vakcinaciji koja bi bila od ključne važnosti za turističku sezonu, ali za izradu sistema biće potrebno najmanje tri mjeseca, rekla je danas predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajenova je nakon video konferencije sa liderima bloka naglasila da će, pored obimnog tehničkog rada, postojati i veći broj otvorenih političkih pitanja.

Članice EU još razgovaraju između sebe i na unutrašnjem nivou o tome da li vakcinacija protiv kovida 19 nosiocima potvrde omogućava da putuju, jedu u restoranima ili idu u bioskope, prenosi “Srna”.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel rekao je da je sve više i više saglasnosti među liderima EU o uspostavljanju programa potvrda, ali da za sada glavni prioritet ostaje ubrzanje vakcinacije.

Evropski blok je podijeljen između članica poput Francuske i NJemačke, koje su više protiv povezivanja vakcinacije sa pravom na putovanje od ostalih, na čelu sa Grčkom i Kiprom, koji bi da se takav program usvoji mnogo brže.

Nikozija je već potpisala dogovor sa Izraelom koji od 1. aprila omogućava njihovim vakcinisanim državljanima da idu u tu zemlju na odmor.

 

 

Ostavite komentar: