Postignut dogovor o prekidu vatre: ​Azerbejdžan amnestirao jermenske borce

22.09.2023. | 14:50

Azerbejdžan je proglasio amnestiju za jermenske borce u regionu Nagorno-Karabaha koji predaju oružje, iako su neki od njih najavili da će nastaviti otpor, saopštio je Hikmet Hadžijev, savjetnik azerbejdžanskog predsjednika.

Jermeni, koji čine većinu u Nagorno-Karabahu, saopštili su u četvrtak da su im potrebne bezbjednosne garancije prije nego što predaju svoje oružje, nakon što je Azerbejdžan objavio da je vratio otcjepljeni region pod svoju kontrolu nakon 24-časovne vojne operacije, prenio je RTS.

Hadžijev je najavio da će u ovaj region biti isporučena humanitarna pomoć.

Ararat Mirzojan, jermenski ministar inostranih poslova, zatražio je osudu napada na civilnu infrastrukturu u Nagorno-Karabahu i hitno pokretanje misije UN-a na toj teritoriji.

On je negirao tvrdnje Azerbejdžana u vezi sa prisustvom Oružanih snaga Jermenije u Nagorno-Karabahu.

Džejhun Bajramov, ministar spoljnih poslova Azerbejdžana, kazao je da bi, u vrijeme kada je počela praktična primjena razoružanja i demilitarizacije, praćena direktnim dijalogom između stanovnika jermenskog porijekla i zvaničnika vlade Azerbejdžana, međunarodna situacija trebalo da uvaži trenutnu realnost.

Karabah je međunarodno priznat kao dio uglavnom muslimanskog Azerbejdžana, ali njegovo hrišćansko jermensko stanovništvo je održavalo de fakto nezavisnost, od rata 1990-ih kada se Sovjetski Savez raspao.

Mnogi od 120.000 Jermena u Karabahu tvrde da su ih napustili Rusija, Zapad i sama Jermenija, i više puta su govorili o tome da se plaše progona od strane Azerbejdžana, koji podržava Turska.

Nikol Pašinjan, jermenski premijer, saopštio je da je Jerevan spreman da prihvati izbjeglice iz Nagorno-Karabaha.

U četvrtak je postignut dogovor o prekidu vatre između azerbejdžanskih oružanih snaga i jermenskih trupa u otcjepljenom regionu Nagorno-Karabaha, naseljenom pretežno Jermenima.

Dogovor je postignut uz posredovanje ruskog mirovnog kontigenta, nakon što je zvanični Baku pokrenuo vojnu akciju u Nagorno-Karabahu kako bi povratio ustavni poredak u toj oblasti koju kontrolišu jermenski separatisti.