Postala zvijezda u svijetu: Baka sama stala ispred oklopnog vozila tokom protesta VIDEO

Bjeloruska policija uhapsila je u nedjelju više od 400 demonstranata, a samo u Minsku marširalo je više od 100.000 ljudi, tražeći od predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka da podnese ostavku.

Protesti, koji su ušli u šestu nedjelju, pokrenuti su nakon sporne izborne pobjede Lukašenka 9. avgusta. Organizacija za ljudska prava “Vjasna” navodi da je među uhapšenima u nedjelju bilo mnogo žena i da je prijavljeno nasilje tokom njihovog privođenja, piše Blic.

Demonstranti su odlučili da stave žene u prvi plan u nadi da će vlasti biti manje brutalne. Među njima se našla i 73-godišnja Nina Bahinskaja, koja je tokom jučerašnjeg protesta pružila žestok otpor bjeloruskoj policiji.

Bakica je prvo hrabro stala ispred oklopnog vozila i prepriječila put snagama bezbjednosti. Dva policijaca su, kako se vidi na snimku, potom izašla iz vozila i uhvatila bakicu za ruke. Nakon što su je sklonili u stranu vozilo je prošlo, a Nina je postala zvijezda dana u čitavom svijetu.

Nina je pokušala i da jednom policajcu skine “fantomku” s glave, a dok su pokušavali da je uhapse jedna žena je uskočila u njenu odbranu i spriječila privođenje bakice.

Ona je, inače, redovni učesnik protesta protiv Lukašenka već godinama.

Ostavite komentar: