Poraz ga neće pokolebatI: Tramp je glavni republikanski kandidat za izbore 2024. godine

Predsjednik SAD Donald Tramp još nije zvanično priznao poraz na predsjedničkim izborima 2020, a već planira da se ponovno kandiduje za četiri godine, navodi CNN.

Kako prenose, Aksios i Vašington post izvijestili su posljednjih dana da je Tramp svojem užem krugu prijatelja i saradnika najavio da planira da se ponovno kandiduje 2024.

On je u srijedu Roni Mekdaniel odobrio još jedan mandat predsjednice Republikanskog nacionalnog odbora, te je time poslao jasnu poruku da ne planira da se odrekne svog uticaja i pozicije u stranci samo zato što je izgubio na ovogodišnjim izborima.

Naime, Tramp trenutno nije samo dominantno lice u stranci, on je njeno jedino lice, što je rezultat njegove četvorogodišnje kampanje koja je išla za time da ukloni sve protivničke glasove unutar GOP-a (Republikanska stranka ili Grand Old Party, GOP), piše CNN.

U tekstu se ocjenjuje i da bi se potpredsjednik Majk Pens, senatori Tom Koton i Džoš Heuli, te bivša američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli vjerovatno odrekli kandidature ako Tramp izrazi želju za svojom ponovnom nominacijom.

Teksaški senator Ted Kruz i senator iz Floride Marko Rubio mogli bi ući u trku sa Trampom, no takav scenario smo već vidjeli kada je Tramp obojicu pobijedio 2016. godine – i to pre nego što je izabran za predsjednika, podsjeća CNN.

Republikanci Leri Hogan, guverner Merilenda i Ben Sase, senator Nebraske, takođe, bi mogli da se kandiduju na izborima, no iako bi mogli da imaju neke šanse za pobjedu da nema Trampa, ali kako se navodi, uz njega je šansa nikakva.

CNN navodi i da je Tramp tokom posljednjih pet godina bazu Republikanske stranke transformirao iz grupe ljudi koji su uglavnom povezani sličnim pogledima na ekonomsku i socijalnu politiku (niži porezi, manje državnog aparata, zaštita nerođene djece, imenovanje konzervativnih sudija) u ono što se najbolje može opisati kao “kult ličnosti” koji se vrti oko njega.

Kažu i da je podrška Trampu je zapanjujuća, jer prema posljednjoj predizbornoj anketi koju je sproveo Galup, 94 odsto republikanaca smatra da Donald Tramp dobro radi svoj posao.

Među “konzervativnijim republikancima”, koji čine većinu baze GOP-a, čak je 97 odsto njih navelo da je Tramp povlačio prave poteze.

U tekstu se ocenjuje i da će Tramp odlaskom iz Bele kuće izgubiti samo dio svog “kulta ličnosti”.

Ukazuje se i da Tramp ne planira u potpunosti da prepusti scenu drugim političarima, već se govori kako razmišlja o pokretanju TV mreže koja bi među republikancima umanjila dominaciju Fox Njuza.

Pokrenuo je i odbor za političke aktivnosti koji će mu omogućiti prikupljanje novca i finansiranje kandidata po njegovom izboru.

A tu je i njegov profil na Tviteru sa 88,9 miliona sljedbenika, napominje CNN.Ostavite komentar: