Pomoć za najsiromašnije zemlje: Iz Kovaksa stiže 250 miliona doza vakcina

Sistem Kovaks očekuje da će tokom sljedećih šest do osam sedmica dobiti 250 miliona doza vakcina protiv korona virus koje su donatori namijenili najsiromašnijim zemljama svijeta, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kovaks, koji bi takvim državama trebao omogućiti besplatne vakcine, a finansiraju ga i doniraju bogatije zemlje, dosad je distribuirao 152 miliona doza u 137 siromašnijih država, prenosi AFP.

Isporuka vakcina

U sedmičnom izvještaju objavljenom u srijedu, SZO ističe da je na nedavnom sastanku UN-ovog tima za krizne situacije obznanjeno da će se sistemu Kovaks “donirati povećan broj doza vakcina, što će u idućih šest do osam sedmica osigurati 250 miliona dodatnih doza.”

Indijski institut Serum, veliki proizvođač vakcina farmaceutske kompanije AstraZeneka, u početku je trebao imati vodeću ulogu u isporuci vakcina u sklopu sistema Kovaks, ali je zbog naglog širenja pandemije u toj zemlji službeni Nju Delhi zabranio izvoz da bi zagarantovao suzbijanje širenja korona virusa na području Indije.

Stoga Kovaks sve češće zavisi o donacijama najbogatijih zemalja svijeta koje su kupile više doza vakcina nego što im je zapravo potrebno.

“Globalna potražnja za vakcinama daleko premašuje ponudu, a milioni najugroženijih ostaju nezaštićeni. Znamo da je vakcinisanje naša najbolja zaštita od svih novih varijanti”, rekao je Seth Berkli, čelnik Udruženja za vakcine (Gavi).

Akcija vakcinisanja

Gavi je, uz SZO i Koaliciju za inovacije u području pripravnosti za epidemije (CEPI) jedan od partnera sistema Kovaks.

SZO neprestano osuđuje nejednakost u pristupu vakcinaciji između stanovnika siromašnih zemalja i onih bogatih.

Akcija vakcinisanja protiv COVID-19 u srijedu je najavljena u Tanzaniji. Burundi, Eritreja, Haiti i Sjeverna Koreja jedine su zemlje u kojima dosad još nije ni započela kampanja vakcinisanja.

Tanzanija je u subotu u sklopu sistema Kovaks dobila više od milion doza vakcina Džonson&Džonson. Donator su Sjedinjene Američke Države.

Pozivajući se na New York Times, mlada aktivistica Greta Tunberg napisala je da je dosad 84 odsto doza primijenjeno u zemljama s visokim i višim srednjim dohotkom, a 0,3 odsto iskorišteno je u državama s niskim dohotkom.

Ostavite komentar: