Pomama za burkama u Kabulu: Žene požurile na pijace, cijene skočile čak 10 puta više

Cijene burki su skočile desetostruko u Kabulu jer su žene požurile na pijace kako bi se pripremile dok su Talibani ulazili u grad, prenose mediji.

Jedna žena s kojom su razgovarali novinari CNN-a, kojoj nije navedeno ime iz sigurnosnih razloga, rekla je da ona, njena sestra i majka dijele jednu ili dvije burke te da će u slučaju da se stanje pogorša morati “nabaviti posteljinu ili nešto slično kako bismo od nje napravili veći šal”.

Druga žena, koja takođe nije imenovana, je objasnila da mnogo žena nije stiglo ni doći do trgovina u nedjelju jer su vlasnici požurili da stignu svojim domovima zbog situacije.

Takođe je rekla je da je, zbog neizvijesnosti, u nedjelju provela nekoliko sati u banci pokušavajući da podigne što više novca kako bi osigurala opstanak svojoj porodici u narednim danima.

“To je bilo tako neočekivano, niko nije očekivao da će se ovo dogoditi tako brzo. Čak bi i ljudi rekli ‘Kabul se može braniti oko godinu dana’, ali borbeni moral je izgubljen. Vojska ga samo predaje talibanima”, rekla je ona.

“Nas žene samo drže u kućama. Godinama smo se borile da nas puste vani, da li sada moramo ponovo da se borimo za iste stvari? Da nam bude dozvoljeno da radimo, da nam bude dozvoljeno da idemo u bolnicu same”, dodala je, prenosi N1.

Ostavite komentar: