Poljska kupuje najmodernije oružje širom svijeta i uopšte ne štedi

Svijet se 24. februara probudio drugačiji. To su bile samo neke od reakcija na početak ruske invazije u Ukrajini, koja, bez ikakvih naznaka kada će biti okončana, traje već devet mjeseci.

Ovaj sukob na tlu starog kontinenta natjerao je brojne države na zaokrete u svojim politikama, a zemlja koja je često izazivala najviše pažnje jeste Poljska koja je krenula putem transformacije iz “problematičnog đaka EU” ka jednoj od vodećih sila Evrope. Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak obećao je u julu da će njegova zemlja imati “najmoćnije kopnene snage u Evropi”, a najnoviji izvještaji pokazuju da je ova zemlja na dobrom putu da upravo to i ostvari.

Zemlja koja je danas čvrsto na strani Kijeva, svoju granicu dijeli sa Ukrajinom, ruskom enklavom Kalinjingrad i Bjelorusijom i vrlo često je posmatrana kao “bedem” protiv agresije Moskve na istočnom krilu NATO alijanse. Riječ je o članici EU i NATO koja je Ukrajini poslala ogromnu podršku u vidu oružja, a ujedno je i zemlja koja je primila najviše ukrajinskih izbjeglica od početka rata. Baš zbog toga, glas Varšave, kako se čini, postaje sve uticajniji, a iako možda ne bi mogla da se posmatra kao centar moći Evrope, Poljska zasigurno ide ka tome da postane i ekonomska, ali i vojna sila.

Kada je prošle nedjelje zalutala raketa pala u poljsko pogranično seoce, usmrtivši tom prilikom dvije osobe, neki evropski lideri bili su zabrinuti kako bi poljska desničarska vlada mogla da reaguje, naročito zbog mogućnosti da je napad naredila Rusija. Dugogodišnje nepovjerenje Poljske u sve što je rusko i duboka antipatija aktuelne vlade prema Moskvi izazvali su zabrinutost da bi Varšava mogla da učini nešto brzopleto. Međutim, Poljska je bila staložena i čekala da se razjasni šta se tačno dogodilo. Taj mirni odgovor je rođen iz jednostavne činjenice: Poljska ima nedvosmisleno najbolju vojsku u Evropi i samo će postati jača, prenosi EuroNews Srbija.

“Poljska vojska mora biti toliko moćna da zbog svoje snage ne mora uopšte da dođe u situaciju da se bori”, rekao je premijer Mateuš Moravjecki uoči dana nezavisnosti Poljske.

Varšava je saopštila da će povećati svoju ciljnu potrošnju na odbranu sa 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda na 5 odsto. Poređenja radi, Njemačka, koja je prošle godine potrošila oko 1,5 odsto BDP-a na odbranu, raspravlja o tome da li može da dostigne cilj NATO od 2 procenta nakon što iscrpi investicioni fond od 100 milijardi evra za odbranu koju je odobrila ranije ove godine.

Poljska vojna snaga

Kako piše Politiko, Poljska već ima više tenkova i haubica od Njemačke i na putu je da ima mnogo veću vojsku, sa ciljem od 300.000 vojnika do 2035. godine, u poređenju sa njemačkih sadašnjih 170.000.
Danas, poljska vojska ima oko 150.000 vojnika, od kojih 30.000 pripada novim snagama teritorijalne odbrane osnovanim 2017. To su honorarni vojnici koji prolaze 16-dnevnu obuku nakon čega slijede kursevi osvježavanja znanja. U početku je na njih gledano kao na šalu, ali uspjeh Ukrajine u korišćenju mobilne milicije opremljene protivtenkovskim i protivvazdušnim projektilima sada čini ideju mnogo razumnijom.

 

 

Ostavite komentar: