“Politiko” piše: Ukrajinska prva linija mogla bi da se slomi ovog ljeta

17.04.2024. | 10:17

Front koji drže Ukrajinci posljednjih nekoliko mjeseci u zoni ruske specijalne vojne operacije mogao bi da se slomi ovog ljeta, piše list “Politiko”, pozivajući se na nekoliko visokorangiranih oficira.

Prema pisanju lista, ukrajinska prva linija mogla bi da se slomi ovog ljeta usljed očekivane ruske ofanzive, pošto su ruske snage značajno brojnije od ukrajinskih.

Neimenovani izvori ističu da se situacija zakomplikovala usljed nedostatka zapadnog oružja, što ugrožava i moral ukrajinskih vojnika.

“Politiko” navodi, prenosi Srna, da ukrajinski oficiri u privatnim razgovorima prihvataju činjenicu da su neizbježni novi teritorijalni gubici tokom ljeta, a da je pitanje samo koliko će biti veliki.

List procjenjuje da Rusija nikada nije bila bliža ostvarenju svojih ciljeva u zoni specijalne vojne operacije, a da bi ukrajinska nacija u sadašnjem obliku mogla biti “prepuštena prošlosti”, osim ako se dogodi neka prekretnica na ratištu, prenio je Tas.

Glavnokomandujući Oružanih sanga Ukrajine Aleksandar Sirski napisao je ranije na “Telegramu” da je situacija na frontu “opasno eskalirala”.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je juče zakon o strožoj mobilizaciji koji će omogućiti mobilisanje još nekoliko stotina hiljada Ukrajinaca.