Političari iz osam država se usprotivili završetku “Sjevernog toka 2”

Predsjednici komiteta za međunarodne odnose parlamenata SAD, Velike Britanije, Poljske, Ukrajine, Litvanije, Letonije, Estonije i Irske usprotivili su se realizaciji gasovoda “Sjeverni tok 2”.

“Smatramo “Sjeverni tok 2” geopolitičkim projektom koji ima za cilj širenje uticaja Rusije u Evropi putem dominacije na energetskom tržištu. Završetak gasovoda će ojačati uticaj ruskog gasa u evropskim isporukama energenata i ugroziti nacionalnu bezbjednost država-članica EU i SAD. Ugroziće i bez toga nestabilnu bezbjednost i suverenitet Ukrajine”, smatraju oni.

Cjevovod će omogućiti Rusiji da “vrši pritisak i ucjenjuje” Kijev, zato rukovodstvo pomenutih država mora da “poveća podršku bezbednostnom i vojnom potencijalu Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

Zakonodavci insistiraju na tome da svaki budući sporazum o “Sjevernom toku 2” treba da uključuje konsultacije u okviru transatlantskih institucija.

“Ovakva diplomatija treba da se vodi uzimaju u obzir fundamentalni princip – otpor ruskoj agresiji u svim državama-članicama NATO-a i EU i uzimajući u obzir interese u oblasti nacionalne bezbjednosti naših partnera u Centralnoj i Istočnoj Evropi”, zahtijevaju parlamentarci.

Pored toga, potpisnici očekuju od Njemačke preuzimanje “konkretnih obaveza” u pravcu smanjenja zavisnosti od ruskog gasa.

Zakonodavci, među kojima je uticajni senator-demokrata iz SAD Robert Menendes, “žale” zbog nedavnih odluka Vašingtona i Berlina.

Ranije su Berlin i Vašington izdali zajedničko saopštenje o „Sjevernom toku 2“ u kojem se navodi da je za izgradnju gasovoda potrebno obezbijediti nastavak snabdijevanja gorivom iz Rusije preko Ukrajine poslije 2024. godine.

Njemačka se takođe obavezala da će tražiti od Brisela sankcije protiv Moskve ukoliko Rusija bude koristila izvoz energenata kao instrument uticaja, prenosi “Sputnik“.

Moskva je više puta pozivala da se prestane sa politizacijom situacije, podsećajući da je gasovod koristan ne samo za Rusiju, već i za Evropsku uniju i naglašavajući da nikada nije koristila energetske resurse kao instrument pritiska.

 

 

Ostavite komentar: