Političari i aktivisti zatražili hitne mjere: Policajac silovao djevojčicu (13)

Indijska policija uhapsila je policajca optuženog za silovanje trinaestogodišnje djevojčice u sjevernoj državi Utar Pradeš kome je otišla da prijavi grupno silovanje.

Šef lokalne policije u mjestu Lalitpur, oko 580 kilometara od Nju Delhija, je jedan od četvorice uhapšenih muškaraca, rekli su zvaničinci.

“Oštre mjere biće preduzete protiv vinovnika”, rekao je Prašant Kumar, viši policijski zvaničnik Rojtersu.

On je dodao da je djevojčica žrtva silovanja prebačena u bolnicu na liječenje.

Cijeli slučaj pojavio se u javnosti ove sedmice nakon što je djevojčica, tinejdžerka iz najnižeg ranga kastinskog sistema Hindu, podnijela prijavu policiji.

Ona je u svojoj prijavila navela da je žrtva grupnog silovanja četiri dječaka koji su je odveli u susjednu državu 22. aprila. Ona je uspjela da im pobjegne nekoliko dana kasnije i obratila se policiji 27. aprila gdje je ponovo silovana.

Političari i aktivisti zatražili su hitne mjere u cilju zaštite žena.

Indija je usvojila smrtnu kaznu 2018. godine za silovanje djevojčica mlađih od 12 godina kao odgovor na pritisak javnosti usljed niza seksualnih napada na djecu.

Odluka o smrtnoj kazni uslijedila je nakon silovanja mlade žene u autobusu u pokretu u Delhiju 2012. godine što je izazvalo masovno negodovanje javnosti i usvajanje novih zakona, iako broj napada na žene ne jenjava.

Prema podacima Vlade, skoro 32.000 slučajeva silovanja ili pokušaja silovanja prijavljeno je u Indiji 2020. godine.

Ostavite komentar: