Policija traga za muškarcem: Osumnjičen za ubistvo sedam članova porodice

Policija u Pakistanu traga za muškarcem jer je navodno ubio sedam članova svoje porodice, uključujući dvije kćerke i četiri unuka, jer se jedna od djevojaka udala protiv njegove volje.

Manzur Husain je navodno u nedjelju zapalio njihovu kuću u provinciji Pandžab, a policija vjeruje da se ovdje radi o “porodičnom rivalstvu”.

Njegova kćerka Fauzia Bibi, njen četvoromjesečni sin, druga kćerka Kuršid Maj, njen suprug i njihovo troje djece – od dvije, šest i 13 godina, stradali su u požaru.

Jedini preživjeli član porodice, Bibin suprug Mehbub Ahmad, podnio je prijavu protiv tasta i njegovog sina Sabira Husaina.

Ahmad kaže da je izbjegao “ubistvo iz časti” jer je bio na poslovnom putu u vrijeme tragedije, prenijeli su lokalni mediji.

Ahmad i Bibi su se vjenčali 2020. godine, navodno protiv volje njenog oca. On je rekao policiji kako je vidio da otac i sin bježe nakon incidenta, prenosi Independent.

– Bio sam poslovno u Multanu. Kada sam se vratio i bio u blizini kuće, vidio sam da gori. Manzur Husain i Sabir Husain bježali su sa lica mjesta – rekao je Ahmad policiji.

Policajac Abdul Majed rekao je za Reuters da je incident rezultat “rivalstva između dvije porodice zbog braka”.

Policija je rekla da su vatrogasci izvukli sedam tijela iz kuće i poslali ih na obdukciju, prenosi Telegraf.rs.

Ubistva iz časti su česta u nekim zemljama južne Azije gdje se porodicama upravlja kroz rigidne patrijarhalne norme koje se prenose generacijama, a žene se obeshrabruju da biraju svoje životne partnere.

Pakistan svake godine ima oko 1.000 slučajeva ubistva iz časti, prema podacima grupa za ljudska prava.

Ostavite komentar: