Pokrenuta istraga: Ubio se sin (15) političarke nakon medijske objave da je žrtva pedofila

08.03.2023. | 16:39

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) našla se na udaru kritika zbog smrti 15-godišnjeg sina opozicione poslanice, koji je počinio samoubistvo nakon objave izvještaja u kojemu je identifikovan kao žrtva pedofila, piše Jutarnji pozivajući se na britanski Guardian.

Poljski parlament održao je u utorak minutu ćutanja za Mikolaja Filiksa, tokom njegove sahrane.

Njegova majka Magdalena Filiks, poslanik iz glavne opozicione stranke u Poljskoj, Građanske platforme, rekla je da je on preminuo 17. februara. Sahrana je održana u Szczecinu, njenom rodnom gradu, dan prije nego što će bi Mikolaj napunio 16 godina.

Tinejdžer se ubio nekoliko sedmica nakon što je Radio Szczecin, dio državne mreže Poljski radio, u izvještaju otkrio detalje o žrtvama osuđenog pedofila. Njegovo ime nije objavljeno, ali je navedeno dovoljno detalja da bi ga javnost mogla identifikovati.

Magdalena Filiks nije iznosila detalje o smrti sina, ali je zatražila od medija da poštuju privatnost njene porodice i drže se podalje od sahrane sina kojega je nazvala nadimkom Miki.

Radio Szczecin u decembru je takođe otkrio dob zlostavljanih maloljetnika te činjenicu da je jedan od njih dijete zastupnika.

Takođe su saopštili da je osuđeni pedofil, čije je suđenje održano iza zatvorenih vrata radi zaštite žrtava, bio bivši član Građanske platforme i kandidat na izborima te LGBT aktivista.

Ta je priča, koju su opširno prenosili drugi državni mediji, izazvala užas i bijes među opozicionim poslanicima u Poljskoj, a pristalice opozicije tvrde da je nacionalno-konzervativna stranka PiS orkestirala priču u političku korist te da je barem djelimično odgovorna za smrt.

Pravo i pravda čvrsto kontrolišu poljske medije i vode kampanju protiv LGBT prava. Pristalice PiS-a čak sugerišu da je Građanska platforma namjerno zataškala izvornu osudu za zlostavljanje.

Donald Tusk, bivši poljski premijer i šef Evropskog vijeća, na Twitteru je iznio obećanje da će ‘pozvati vladajuću stranku na odgovornost za svako zlodjelo, za svu ljudsku štetu i tragedije koje su prouzročili dok su bili na vlasti’.

Radoslaw Sikorski, poljski zastupnik u Evropskom parlamentu i bivši ministar vlade, rekao je da slučaj pokazuje razmjere saradnje između tužioca i medija kojima upravlja PiS, dodajući da su takve operacije bile ‘planirane… i rutinski korištene za uništavanje političkih konkurenata”.

Szymon Hołownia, šef opozicione stranke Poljska 2050. rekao je da “nema riječi kojima može donijeti utjehu”.

“Neka niko ne sumnja da će doći vrijeme obračuna za one čije riječi donose smrt”, upozorio je.

Tomasz Duklanowski, novinar koji je objavio priču, navodno je rekao da je to napravio kako bi pokazao da nije samo Katolička crkva ta koja je prikrivala zlostavljanje djece.

Guardian piše da je PiS počeo preuzimati direktnu kontrolu nad poljskim državnim medijima ubrzo nakon izborne pobjede 2015. godine, a u brojnim međunarodnim izvještajima od tada tvrdi se da su državna televizija i radio postaje postaju vladina propaganda.

Pristalice vlade optužile su opoziciju za insceniranje tragedije. Ministar obrazovanja Przemysław Czarnek rekao je na državnoj televiziji TVP da je loše za društvo što slučaj nije ranije prijavljen.

“Ti ljudi koji tako glasno viču o borbi protiv pedofilije skrivaju pedofile u svojim redovima”, rekao je Czarnek.

U toku je istraga o smrti, a Nacionalno vijeće za radiodifuziju pokrenulo je istragu s ciljem utvrđivanja je li stanica emitovala sadržaj, koji je omogućio identifikaciju djece žrtava, čime je ozbiljno ugrozila njihovu dobrobit.