Pod kontrolom SAD-a: Moskva zabrinuta zbog bioloških testova u Ukrajini

Rusija je zabrinuta zbog testiranja infektivnih agenasa pod kontrolom SAD na vojnom osoblju i mentalnim bolesnicima u Ukrajini, rekao je danas general-potpukovnik Igor Kirilov, načelnik snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu oružanih snaga Rusije.

“Posebnu zabrinutost izazivaju testovi zaraznih agenasa i toksičnih supstanci, koje kontroliše Ministarstvo odbrane SAD, na ukrajinskim vojnicima i mentalno bolesnim osobama, koji su jedna od najugroženijih kategorija građana”, rekao je Kirilov na brifingu za novinare.

On kaže da američki vojno-biološki program izaziva pitanja čak i među najbližim saveznicima uprkos činjenici da rezolucija Savjeta bezbjednosti UN o međunarodnoj istrazi o aktivnostima SAD u Ukrajini nije dobila potreban broj glasova i organizacija nije uspjela da pokrene istragu.

“Tokom svoje specijalne vojne operacije, Rusija je otkrila da Pentagon sprovodi vojno-biološke programe u Ukrajini kršeći Konvenciju o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja bakteriološkog i toksičnog oružja i o njihovom uništavanju”, rekao je Kirilov.

Analiza dokumenata pronađenih u ukrajinskim biolaboratorijama, kaže Kirilov, pokazala je da su komponente biološkog oružja razvijene u neposrednoj blizini ruskih granica.

U septembru je na inicijativu Rusije održan konsultativni sastanak država potpisnica Konvenciju o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja bakteriološkog i toksičnog oružja i o njihovom uništavanju

Moskva je u oktobru Savjetu bezbjednosti UN postavila pitanje kršenja ove konvencije od Ukrajine i SAD.

SAD, Velika Britanija i Francuska glasale su protiv rezolucije o međunarodnoj istrazi ovog slučaja, dok su Rusija i Kina podržale dokument. Druge zemlje, uključujući Indiju, Meksiko i Norvešku članicu NATO-a, nisu glasale.

Ostavite komentar: