“Pluća svijeta” sve manja: U Amazoniji iskrčene šume na površini 10 puta većoj od Pariza

U tekućoj godini u brazilskom dijelu Amazonije iskrčena je za četvrtinu veća površina pod šumom nego u prethodnoj godini, pokazuju zvanični podaci.

Sa 3,690 kvadratnih kilometara uništene površine (područje deset puta veće od površine Pariza), i kišne šume su na pragu najgore godine do sada.

Preliminarni podaci brazilskog Nacionalnog instituta za prostorna istraživanja (INPE) pokazuju da je ovo 14. godina zaredom u kojoj je u junu zabilježen porast deforestacije. U junu se završava sezona suša i Brazil se našao na udaru kritika niza zemalja i organizacija za zaštitu okoline zbog masovnog krčenja šuma i požara.

Zbog deforestacije i požara u brazilskoj Amazoniji, u prvoj polovini 2020. oslobođeno je 115 miliona metričkih tona ugljen-dioksida, što je povećanje od oko 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine i odgovara godišnjoj emisiji 25 miliona automobila.

“Podaci o krčenju šuma pokazuju da sada imamo veoma složenu situaciju, koja je izmakla kontroli”, izjavila je Marijana Napolitano, šef odjeljenja za nauku Svjetske fondacije za prirodu (WWF) u Brazilu.

Ukoliko uništavanje šuma bude dodatno povećano u julu, Brazil se bliži godišnjem bilansu od 15.000 kvadratnih kilometara uništene šume, kaže Ane Alenkar, direktor za nauku iz Institua za istraživanje okoline brazilske Amazonije (IPAM) Ane Alenkar.

Potpredsjednik INPE Hamilton Murao izjavio je da investitori očekuju da Brazil pokaže “rezultate” u borbi protiv deforestacije Amazonije prije nego što razmotre mogućnost učešća u projektima za zaštitu životne sredine u zemlji.

Predsjednik Žair Bolsonaro, koji ne vjeruje u klimatske promjene, odobrio je poljoprivredne i rudarske projekte na zaštićenoj zemlji i u rezervatima urođenika.

“Nije istina da uništavamo džunglu da bismo proizvodili hranu”, izjavio je brazilski predsjednik, koji poriče i da Brazil demontira državne strukture za zaštitu životne sredine.

Naučnici i aktivisti za zaštitu prirode optužuju Bolsonara da ohrabruje ilegalne drvosječe, stočare i špekulante tako što slabi strukture za očuvanje prirode.

Izložen pritiscima iz cijelog svijeta, a naročito stranih investicionih kompanija, Bolsonaro je u maju poslao vojsku u region radi suzbijanja sječe šuma, a očekuje se da će sljedeće nedjelje biti zabranjeno paljenje vatre do 120 dana.

Ostavite komentar: