Plava grobnica postala kupalište: Grci postavili ležaljke na mjestu gdje počiva 2.764 srpskih vojnika

09.08.2020. | 11:15

Ostrvo Vido, koje se nalazi na svega desetak minuta vožnje brodom od grčkog ostrva Krf je za srpski narod izuzetno značajno.

Na njemu se tokom Prvog svjetskog rata nalazila bolnica, u koju su bili smješteni srpski ranjenici, koji su prošli Albansku golgotu. Danas se tu nalazi mauzolej, u kome je sahranjeno 2.764 stradalih poznatih i nepoznatih srpskih vojnika.

Odakle se rodila ideja Opštini Centralnog ostrva Krf i Dijapontije, odnosno nadležnom savjetniku Spirosu Neratzisu da ponude opuštanje na ovom prelijepom ostrvu, samo 10 minuta od grada Krfa, kako navodi vijest na portalu Enimerosi, nije nam poznato.

Ali su od 7. avgusta ove godine na ostrvu, koje je simbol srpskog stradanja i neraskidivih veza naša dva naroda postavljene ležaljke i suncobrani, koje građani mogu besplatno da koriste, naveo je pomenuti portal.

Postavlja se pitanje kako će izgledati uživanje u miru i tišini ostrva, na kome je prije nešto više od 100 godina sahranjeno 1.232 srpska ratnika u pojedinačnim grobnicama, odnosno kasetama i na kome se nalazi kosturnica, u kojoj su pohranjene kosti 1.532 nepoznata vojnika koji su živote dali za svoju otadžbinu?

Bratski doček u Guviji

U mjestu Guvija na Krfu i danas postoji spomen ploča u znak sjećanja na iskrcavanje srpske vojske i naroda na ovo ostrvo, a nakon prelaska kroz gudure Albanije prilikom povlačenja.

Ostrvljani su dočekali srpske stradalnike onako kako dolikuje.

Poznata je priča i o Janisu Janulisu, koji je svoju njivu ustupio za groblje boraca Drinske divizije. Čak i nakon što su kosti premještene u mauzolej na ostrvo Vido, Janis nije obrađivao zemlju u znak poštovanja.

Želeći da se makar na neki način oduži ovom velikom čovjeku, na platou ispred crkve u seocetu Ajos Mateos, Srbija je dala da mu se podigne spomenik. Kasnije je i jedna beogradska ulica, na opštini Voždovac ponijela ime ovog čovjeka. Na Crvenom krstu u Beogradu postoji i Krfska ulica.

Nisu ni Grci ostali dužni spomenu na srpske stradalnike. Poznato je da je 50 godina nakon njihovog stradanja bio zabranjen ribolov na dijelu Jonskog mora, u kome su sahranjeni srpski ratnici, za čije sahranjivanje nije bilo mjesta na kopnu. Plava grobnica, koju je u svojim stihovima maestralno opjevao srpski pjesnik Milutin Bojić je postala jedan od simbola stradanja srpskog, ali i povezanosti srpskog i grčkog naroda.

U seocetu Ajos Mateos, koje se nalazi na jugu ostrva Krf se i danas nalazi spomenik borcima Drinske divizije, koji su isklesali preživjeli srpski ratnici.

Šta se promijenilo?

Podsjetimo, i 2019. godine dogodio se sličan skandal kada je menadžment jednog restorana na ostrvu Vido postavio ležaljke. Ležaljke su uklonjene dva dana poslije sastanka koji su predstavnici Udruženja građana za zaštitu Vida iz grada Krfa imali sa gradonačelnikom Kostasom Nikoluzosom. Tako je riješena velika neprijatnost koja je uznemirila javnost Srbije, ali i žitelje Krfa, prenosi Telegraf.

Duboko vjerujemo da pravi Krfljani, u čijim porodicama se sa koljena na koljeno prenosi priča o hrabroj srpskoj vojsci i njenom dolasku na njihovo ostrvo, neće poželiti da na plaži ostrva Vido uživaju i to iz pijeteta prema bratskom narodu.