Pisac i aktivista Savijano pred sudom: Premijerku nazvao “kopiletom”

U Italiji je danas počelo suđenje Robertu Savijanu, piscu i aktivisti za ljudska prava poznatom po nastupima protiv mafije, jer je rekao za premijera Đorđu Meloni da je “kopile”.

Ukoliko bude proglašen krivim, suočava se sa tri godine zatvora. Prema italijanskom zakonu, kazna može biti i uslovna ili novčana u iznosu od oko 500 evra.

“Braniću legitimitet kritikovanja vlasti, čak i na grub način”, rekao je pisac Rojtersu prije pojavljivanja pred sudom u Rimu.

Melonijeva je tužila Savijana nakon što je on u decembru 2020. godine na eksplicitan način govorio o njoj i desničarksom lideru Mateu Salviniju zbog njihovih napada na nevladine organizacije koje su spasavale migrante na moru.

Salvini je tada govorio nakon što je vidio snimke spasavanja koje je obavio brod španske nevladine organizacije “Otvorene ruke”, kada je jedna šestomjesečna beba iz Gvineje umrla prije nego što je mogla biti prebačena u Italiju.

Melonijeva je reagovala podnošenjem tužbe, a za Savijana je rekla da je “serijski mrzitelj”.

Njen advokat Luka Libra rekao je danas ispred sudnice da bi Melonijeva mogla da odustane od tužbe, nakon što joj je međunarodno udruženje pisaca PEN uputilo apel da to učini.

Ostavite komentar: