Peskov odgovorio Bajdenu: Specijalna vojna operacija nastavlja

Američki predsjednik Džo Bajden je zapravo rekao da su pregovori sa Ruskom Federacijom mogući tek nakon odlaska Rusije iz Ukrajine.

Međutim to je nemoguće, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je, nakon što je Bajden prethodno izjavio da ne planira kontakte sa Putinom u bliskoj budućnosti, ali da dozvoljava takvu mogućnost ako ruski predsjednik pokaže interesovanje za okončanje sukoba u Ukrajini, ocijenio da je Bajden zapravo rekao da su pregovori mogući tek nakon što Putin napusti Ukrajinu, prenosi RIA Novosti.

Peskov je istakao da Kremlj nije spreman na to i dodao da se specijalna vojna operacija nastavlja. Peskov je, istovremeno, naglasio je da je Putin “bio, jeste i ostaje otvoren za pregovore sa svima” kako bi Rusija postigla svoje ciljeve.

Ukazao je da SAD ne priznaju ukrajinske teritorije u sastavu Rusije, koje je Moskva pripojila i ocenio da to značajno otežava potragu za nekom vrstom zajedničke osnove koja bi omogućila međusobnu diskusiju. Peskov je dodao je da su pokušaji pregovora sa NATO-om, OEBS-om i Sjedinjenim Državama bili neuspešni.

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je juče da ne planira da uskoro razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, ali da je spreman na razgovor s njim ukoliko pokaže interesovanje za okončanje rata u Ukrajini i to samo u konsultaciji sa NATO saveznicima.

“Nemam neposredne planove da pričam sa Putinom”, rekao je Bajden tokom zajedničke konferencije u Bijeloj kući sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, prenio je Rojters. Bajden je, međutim, dodao da je “spreman da priča sa Putinom ukoliko kod njega postoji interesovanje da pronađe način da okonča rat”. “Ali, on to još nije učinio”, istakao je Bajden.

Ostavite komentar: