Pavel optužio Zapad da ne čini dovoljno: Prekršeno obećanje Ukrajini

28.11.2023. | 13:21

Neuspjeh Zapada da pruži Ukrajini dovoljno oružja za nastavak sukoba sa Rusijom onemogućava Kijev da pokrene operacije velikih razmjera, rekao je češki predsjednik Petr Pavel.

On je u intervjuu za italijanski list “Korijere dela sera” optužio Zapad da ne čini dovoljno da podrži posrnulu kontraofanzivu Ukrajine čiji je cilj da vrati bivše teritorije nad kojima je Rusija preuzela kontrolu.

“Nažalost, nismo održali obećanja da ćemo Ukrajince snabdjeti artiljerijskom municijom, a obuka za lovce `F-16` se ne odvija potrebnom brzinom”, rekao je Pavel.

On je naglasio da, dok su Francuska i Velika Britanija Kijevu obezbijedile dalekometne rakete “storm šedou”, za koje ruski zvaničnici kažu da su korišćene za gađanje civilne infrastrukture, NJemačka nije poslala svoje dalekodometne rakete “taurus”.

“To stvara neravnotežu u isporukama, a neizvjesnost na ukrajinskoj strani nije dobra osnova za vojno planiranje”, naveo je Pavel.

On je napomenuo da Kijev nikada nije dobio adekvatnu isporuku artiljerijske municije i raketa dugog dometa.

“Druge zemlje će, takođe, biti nespremne da podrže Ukrajinu, jer će osjećaj frustracije rasti. To, naravno, stvara situaciju koja nije baš povoljna za nastavak kontraofanzivnih operacija”, smatra Pavel.

Prema njegovim riječima, zima će Rusiji dati vremena da se oporavi i obnovi svoju vojsku, pošto je već značajno povećala proizvodnju u namjenskoj industriji.

Ukrajinska kontraofanziva počela je u junu, ali do sada nije postignut bilo kakav suštinski napredak.

Oznake: Pavel, Ukrajina