Partnerka Džulijana Asanža moli Trampa da ga pomiluje

Partnerka osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža apelovala je u Tviter poruci poslatoj danas, na Dan zahvalnosti, američkom predsjedniku Donaldu Trampu da ga pomiluje. Asanža su američki tužioci optužili po 17 tačaka za špijunažu i jednoj tački za zloupotrebu kompjutera oko objave tajnih američkih vojnih dokumenata preko Vikiliksa prije deset godina. Za te optužbe može da dobije ukupno 175 godina zatvora.

Stela Moris je uz poruku na Tviteru objavila sliku njihovo dvoje male djece i napisala. “Ovo su Džulijanovi sinovi Maks i Gebrijel. Potreban im je otac. Našoj porodici je potrebno da ponovo bude cijela. Molim vas vratite ga kući prije Božića”.

Četrdesetdevetogodišnji Asanž se nalazi u visoko obezbijeđenom britanskom zatvoru dok čeka odluku sudije o tome da li može da bude izručen Americi da tamo odgovara na optužbe za špijunažu.

Moris je rekla da je on više od nedjelju dana izolovan u svojoj ćeliji zbog izbijanja žarišta koronavirusa u njegovom zatvorskom bloku, prenosi “Nova.rs”.

Asanž je prije četiri nedjelje prisustvovao ročištu o izručenju u Centralnom krivičnom sudu u Londonu u septembru i oktobru. Sudija u tom slučaju rekla je da će objaviti odluku 4. januara.

Američki tužioci optužili su Asanža po 17 tačaka za špijunažu i jednoj tački za zloupotrebu kompjutera oko objave tajnih američkih vojnih dokumenata preko Vikiliksa prije deset godina. Za te optužbe može se dobiti ukupno 175 godina zatvora.

Asanžova odbrana navodi da je on novinar i da ima prava na zaštitu po Prvom amandmanu američkog Ustava za objavljivanje procurelih dokumenata koji su otkrili djelovanje američke vojske u Iraku i Avganistanu. Oni takođe navode da bi uslovi sa kojima bi se suočio u američkom zatvoru predstavljali kršenje njegovih ljudskih prava.

Asanž je pobjegao dok je bio uslovno pušten 2012. godine i zatražio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je na kraju proveo sedam godina prije nego što je odatle izbačen i odmah potom uhapšen u Londonu. Nalazi se u londonskom zatvoru od aprila 2019.

 

 Ostavite komentar: