Parada pobjede u Moskvi: Defile ruske vojne moći

Na Crvenom trgu u Moskvi danas je počela 75. po redu Parada pobjede, kojoj prisustvuju Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predstavnici delegacija iz brojnih zemalja svijeta.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je u obraćanju prisutnima na vojnoj parade u Moskvi da se danas obilježava najgrandioznija pobjeda.

“Danas se klanjamo uspomeni na sve one koji se nisu vratili iz rata, na sinove, kćeri, očeve, majke, djedove, muževe, žene, braću, sestre, drugove iz puka, rodbinu i prijatelj. Tugujemo za veteranima koji su nas već napustili. Proglašavam minut ćutanja”, rekao je Putin, nakon čega je uslijedio minut tišine na Crvenom trgu u Moskvi.

Ovogodišnja parada nije održana tradicionalno u maju zbog pandemije korona virusa. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je krajem aprila bio donio odluku o odlaganju vojne parade, a naknadno je odlučeno da bude održana na današnji dan, kada je održana i prva Parada pobjede u Moskvi pre 75 godina, koju su na Crvenom trgu ispred Kremlja predvodili maršali Žukov i Rokosovski.

Na paradi će biti prikazano 225 jedinica naoružanja, vojne i specijalne opreme, a u pokaznim vježbama avijacije učestvovaće i 75 aviona. Prvi put će učestvovati svi modeli ruskih tenkova, a čast da predvodi prolaz mehanizovane kolone dobio je legendarni T-34-85, a Crvenim trgom proći će ceo bataljon – 31 jedinica.

Prvi put će na paradi biti predstavljen raketni kompleks “Bal” koji je u stanju da pogodi ciljeve na rastojanju od 120 kilometara sa raketom H-35 i na rastojanju od 260 kilometara sa raketom H-35U.

Posetioci će moći da vide više od 20 novih modela vojne opreme, uključujući avione SU-57 i MIG-31K. Moskovskim Crvenim trgom prodefilovaće i 75 pripadnika Garde Vojske Srbije, najstarije srpske jedinice.

Gosti Vladimira Putina paradu prate sa tribina, a zbog epidemiološke situacije sa korona virusom u Rusiji, građani ceremoniju prate na televizijskim ekranima.

Kako je najavljeno, na paradi će učestvovati oko 14 hiljada ljudi, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je ranije da je Rusija pozvala vojnike iz 19 zemalja da učestvuju u defileu na Crvenom trgu.

Ostavite komentar: