Papa Franjo u posjeti Iraku: Slavite Boga i volite svog susjeda

Papa Franjo tražio je od vjerskih čelnika muslimana i hrišćana da ostave po strani vjerske animozitete i da zajednički rade na miru i jedinstvu na međureligijskom sastanku u tradicionalnom rodnom mjestu poslanika Abrahama, oca njihovih religija.

“U ovome je istina religioznosti: slavite Boga i volite svog susjeda”, poručio je on skupu.

Franjo je u subotu doputovao u ruševine Ura u južnom Iraku kako bi poslao poruku međuvjerske tolerancije i bratstva tokom prve posjete jednog Pape Iraku, zemlji razdiranoj vjerskim i političkim podjelama.

Uz veličanstveni hram u blizini, Franjo je poručio vjerskim čelnicima da je ispravno što su se okupili u Uru “vraćajući se našim korijenima, izvoru Božijeg rada, rodnom mjestu naših religija“, kako bi se zajednički molili za mir kao djeca Abrahama, poslanika zajedničkog za muslimane, hrišćane i Jevreje.

“S ovog mjesta, gdje je vjera rođena, iz zemlje našeg oca Abrahama potvrdimo da je Bog milosrdan i da je najveće bogohuljenje profilirati njegovo ime mržnjom prema našoj braći i sestrama. Neprijateljstvo, ekstremizam i nasilje nisu rođeni u vjerničkom srcu: oni su izdajice religije”, kazao je papa Franjo.

Naglasio je da nikada ne može biti mira dok Iračani gledaju na ljude drugih vjera kao na “ostale“.

“Mir nikada ne traži pobjednike i gubitnike, nego braću i sestre koji se, zbog svih nerazumijevanja i rana iz prošlosti, otiskuju na putovanje od sukoba do jedinstva”, izjavio je papa Franjo, prenosi AP.

Ostavite komentar: