Papa Franjo: Lažnim informisanjem o kovidu 19 se krše ljudska prava

Širenje lažnih vijesti i dezinformacija u vezi sa kovidom 19 i vakcinama, uključujući u katoličkim medijima, predstavlja kršenje ljudskih prava, izjavio je katolički papa Franjo.

Papa je danas drugi put za manje od mjesec dana govorio o pomenutoj temi, nakon što je prije tri sedmice osudio “neosnovane” ideološke dezinformacije o vakcinama, pružajući podršku nacionalnim kampanjama imunizacije i nazivajući zdravstvenu njegu moralnom obavezom.

Poglavar Rimokatoličke crkve obratio se članovima konzorcijuma katoličkih medija čija internet stranica tvrdi da je njen cilj da “razjasni lažne vijesti i obmanjujuće informacije” o vakcinama protiv kovida 19.

“Propisna informisanost i pomoć da se razumije situacija na osnovu naučnih činjenica, a ne lažnih vijesti, je ljudsko pravo. Tačne informacije moraju se obezbijediti, prije svih, onima koji su manje opremljeni, najslabiji i najugroženiji”, poručio je papa Franjo.

Papa Franjo (85) osudio je širenje onog što je nazvao “infodemijom”, rekavši da je to izokretanje stvarnosti zasnovano na strahu i falsifikovanim ili izmišljenim vijestima, kao i “navodnim naučnim informacijama”.

Prema njegovim riječima, one koji vjeruju u lažne vijesti ne treba svrstavati u “geto”, već se treba potruditi da se oni pridobiju naučnom istinom.

“Lažne vijesti se moraju odbaciti, ali se pojedinci uvijek moraju poštovati, jer često vjeruju u nešto bez pune svjesnosti i odgovornosti”, naglasio je papa.

Rojters navodi da je značajno to što se papa obratio katoličkoj medijskoj grupi. Pojedine desničarske katoličke listove, blogove i internet stranice ugasile su platforme kao što su Fejsbuk i Tviter, zbog širenja dezinformacija o kovidu 19. Mnogi od njih preselili su se na druge platforme.

Pojedini desničarski katolički mediji redovno objavljuju izjave najoštrijih kritičara pape, kao što je nadbiskup Karlo Marija Vigano, Italijan koji se krije već tri godine otkako je javno zatražio ostavku pape.

Vigano je u pismu svojim pristalicama ovog mjeseca naveo da je virus korona proizveden u laboratoriji i da je dio globalne zavjere “sa ciljem brisanja svih tragova našeg identiteta kao hrišćana”.

Osim toga, on je negirao da postoji pandemija, koju je nazvao “djelom Satane”.

Ostavite komentar: