Pao rejting lidera SAD: Bajdena podržava svega 39 odsto anketiranih

Rejting američkog predsjednika Džozefa Bajdena pao je na 39 odsto, što je najniži procenat podrške koji ima otkako je preuzeo funkciju, pokazuje anketa “En-Bi-Si njuza”.

Kako pokazuju rezultati ankete, 56 odsto ispitanika uopšte nije zadovoljno politikom američke administracije, dok većina ispitanika, njih 75 odsto, kaže da se “zemlja kreće u pogrešnom pravcu”.

Bajdenov odgovor na pandemiju virusa korona dobio je podršku 59 odsto Amerikanaca, ali je njegov ekonomski učinak imao rejting od svega 33 odsto.

Još gore je ocijenjeno Bajdenovo rješavanje problema inflacije i troškova života, pa tako tu politiku podržava svega 23 odsto ispitanika.

Anketa pokazuje da je 41 odsto ispitanika zadovoljno mjerama preduzetim u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Ispitivanje podrške američkom predsjedniku dolazi u trenutku povećanja inflacije u SAD, uzrokovane uglavnom poteškoćama u lancu snabdijevanja, koje je Bajdenova administracija djelimično pripisala situaciji u Ukrajini i dugotrajnom oporavku od pandemije kovid 19.

Inflacija u SAD, mjerena raznim metodama, trenutno iznosi 8,5 odsto, iako neki ekonomisti kažu da je, vjerovatno, duplo veća.

Povećanje federalnih rezervi za 50 baznih poena najveće je u posljednje dvije decenije, a centralna banka kaže da će nastaviti sa monetarnim pooštravanjem i tokom 2023. godine.

Ostavite komentar: